Maduro a Guaidó vedou spor o venezuelské zlato v Londýně

V Británii začal právní spor o venezuelské zlaté rezervy v hodnotě 1 miliardy dolarů.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro a jeho západem podporovaný protivník Juan Guaidó se ocitli v právním sporu o venezuelské zlato v hodnotě 1 miliardy dolarů uložené v londýnské The Bank of England.

Venezuelská centrální banka u britského soudu požaduje vydání zlata do Venezuely. Londýnské zlato tvoří asi 15 % všech rezerv Venezuely v cizích měnách. Právníci centrální banky tvrdí, že zlato má sloužit k financování reakcí na pandemii a pomoci zdravotnímu systému země. Opozice ale tvrdí, že Madurova vláda chce zlatem zaplatit zahraničním spojencům země. Vládní právníci to odmítají.

Guaidó a jeho právníci tvrdí, že kontrola nad zlatem uloženým v Londýně připadá jemu. Více než 60 zemí světa Juana Guaidóa uznává za legitimního (prozatímního) lídra země. Pondělní soudní spor v Londýně tak začal sporem o to, kdo je legitimním lídrem Venezuely.

The Bank of England situaci nekomentuje. Banka má ve svém trezoru kolem 400 tisíc zlatých prutů v hodnotě asi 250 miliard dolarů. Jedná se o druhou největší zlatou rezervu na světě.

Spory o venezuelské zlato v Londýně začaly hned v květnu 2018, kdy byl Maduro znovuzvolen prezidentem. Opozice volby bojkotovala a považuje je za zmanipulované. Venezuela čelí tlaku mezinárodních sankcí, což tamní vládu vede ke stažení zlatých rezerv z Británie. V uplynulých dvou letech už Caracas stáhnul zpět do Venezuely kolem 30 tun zlata.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.