Populární gubernátor byl v Rusku obviněn z organizace několika vražd

Zatčený chabarovský gubernátor byl politikem Liberálně demokratické strany Ruska. Její lídr Vladimir Žirinovskij hrozí odchodem z parlamentu.

Ve čtvrtek 9. července byl v ruském Chabarovsku zatčen gubernátor kraje Sergej Furgal. Chabarovský gubernátor Furgal byl zatčen v ranních hodinách při odchodu z domu do práce. Vyšetřovací výbor Ruské federace pak oficiálně informoval o zatčení gubernátora a o tom, že bude obviněn z organizování celkem tří vražd podnikatelů v Chabarovském kraji a také v Amurské oblasti, ke kterým mělo dojít mezi roky 2004 až 2005. Případ se má týkat působení ve skupině organizovaného zločinu.

Podle dalších informací byli v souvislosti s případem zatčeni ještě další čtyři lidé, kteří mají být obviněni v souladu s rolí, jakou podle vyšetřovatelů měli hrát ve zločinecké skupině. Gubernátor byl převezen do Moskvy, kde už čelí obviněním jeho bývalý obchodní partner Nikolaj Mistrjukov, a to od konce roku 2019. Jména dalších dvou figurantů případu se neuvádí. Ruský soud v pátek rozhodl o tom, že Furgal bude ve vyšetřovací vazbě do začátku září.

Sergej Furgal se stal gubernátorem Chabarovského kraje v roce 2018. Jako kandidát Žirinovského Liberálně demokratické strany Ruska porazil ve volbách kandidáta Jediného Ruska. Jeho straně se také velice dařilo ve volbách do krajského parlamentu v roce 2019, když získala celkem 56 % všech odevzdaných hlasů.  Furgal působil před tím jako poslanec Státní Dumy za liberální demokraty a jako podnikatel se věnuje těžbě kovů. Vzděláním je neurolog.

Předseda liberálních demokratů Vladimir Žirinovskij v reakci na Furgalovo zatčení řekl, že jeho parlamentní frakce by se mohla rozhodnout k protestnímu složení mandátů. Žirinovskij řekl: „Frakce LDSR složí svoje pravomoci a odejde odsud, ať celý svět vidí, jaký je v zemi bordel.“ Dodal také, že by se k protestu jeho strany mohly přidat i další politické subjekty. Předseda Státní Dumy Vjačeslav Volodin ovšem Žirinovského slova nazval „vydíráním“ a odmítl je.

V Rusku se o zatčení gubernátora a jeho politickém významu začalo záhy spekulovat především v liberálněji laděném tisku. Někteří v něm vidí varovný signál LDSR a také komunistům před parlamentními volbami v roce 2021. Například politolog Vitalij Ivanov je toho mínění, že případ je spojen s osobností Furgala, který v roce 2018 nesplnil slib, který dal Kremlu ohledně odstoupení z kampaně po prvním kole. Slib nedodržel a stal se gubernátorem Chabarovského kraje. Vzkaz má být podle Ivanova velmi jednoduchý: slovo dané federálním úřadům se musí dodržet. Politolog Jevgenij Minčenko ale vidí situaci jinak: má se jednat o další kolo „utahování šroubů“ a signál pro opoziční kandidáty. Politolog dále upozorňuje na to, že případ se nedá na rozdíl například od korupce lehce politizovat. Obvinění z vražd tří lidí podle něj nevyvolá silné protesty. Politolog Alexander Kynov vidí celou záležitost jako odloženou politickou pomstu za úspěch ve volbách v roce 2018. Furgal navíc patří k nejpopulárnějším gubernátorům v Rusku. Koronavirová epidemie posílila roli regionálních vlád a oslabila centrum, které nyní potřebuje symbolická gesta moci – opoziční gubernátoři jako Furgal se k takové úloze podle Kynova dobře hodí, tvrdí Kynov dále. Naopak politolog Oleg Matvějčev pro noviny blízké Kremlu Vzgljad je toho názoru, že Furgal měl být obviněn už dávno. Politolog říká, že zprávy o Furgalově kriminální činnosti se objevovaly v ruských novinách už v roce 2008. Matvějčev říká, že “jenom dobře skryté důkazy zločinu a nedostatek důkazů bránily zatčení”. Další oslovený politolog  Viktor Poturemskij novinám Vzglad řekl, že nevidí důvody pro politizaci případu právě kvůli obsahu obvinění. “Pokud mají silovici základ pro taková obvinění, tak dále funguje mechanismus, který pracuje jednoznačně. Politická moc k této otázce nemá vztah,” řekl Poturemskij.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – duma.gov.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72589163

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.