Jazzové okénko Jana Schneidera: Cha-Lacy’s Out East, Fiesta a Jazz in Port Said

Nedělní jazz nechybí ani dnes. Jan Schneider si pro zájemce připravil tři (free)jazzové lahůdky.

Dnes mám pro příznivce freejazzového kontrabasu obzvlášť vybranou lahůdku! Altsaxofonistu Charlese Tylera doprovází cellista Dave Baker, první až druhý kontrabas hraje  Brent McKessonen,  druhý až první kontrabas pak Kent Brinkley. Písnička se jmenuje „Cha-Lacy’s Out East“ a celkové hodnocení ponechávám na ctěné libosti posluchačově.

Výtečný japonský bubeník, to jsme tu ještě neměli! Dovolte, abych vám představil Hideo Shirakiho, který je nejen skvělým doprovazečem, ale i znamenitým sólistou, jeho hra je vtipná a má šťavnaté pointy. Zvláště oceňuji evidentní Hideovu zálibu ve všelikých barvách rozeznělých bubnů. Pěkně to ukazuje ve skladbě „Fiesta“.

Před dvěma roky zemřel Eddie „Šejk“ Kochak, legenda orientálního jazzu, který se narodil syrským rodičům před 99 lety – v Brooklynu, kde jinde. Bubnovat začal velmi záhy, nejdříve na máminy hrnce a pánve. Kvůli zmírnění škod na domácnosti  mu pak sestra radši koupila bubínek zvaný dumbek neboli darbuka. Ve dvanácti už studoval hru na bicí u Henry Adlera, a jeho spolužákem byl jakýsi Buddy Rich … Že to byla dobrá škola, o tom svědčí skladba Jazz in Port Said!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.