Prioritou Arménie je stabilní prohloubení a posílení vztahů s Ruskem

Nová Strategie národní bezpečnosti i nadále považuje vztahy s Ruskem za prioritu arménské vnější politiky.

Arménie má novou Strategii národní bezpečnosti, její předcházející verze platila od roku 2007. Nová Strategie byla přijata na zasedání bezpečnostní rady minulý pátek. Dokument nepředstavuje rozchod s předchozí strategií – priority i hrozby zůstávají stejné, a to včetně posilování a prohlubování bezpečnostní spolupráce s Ruskem.

Určité rozdíly však v novém dokumentu jsou. Na rozdíl od Strategie z roku 2007 obsahuje nový dokument kapitolu, která se věnuje informační a kybernetické bezpečnosti, dává také větší prostor otázce lidských práv doma i za hranicemi země.

Vztahy s Ruskem mají v arménském pojetí bezpečnosti i nadále důležité místo. Jde jednak o vztah bilaterální, jednak o vztah s Ruskem v rámci multilaterálních organizací. „Jednou z priorit vnější politiky Arménské republiky je stabilní prohloubení a rozšíření strategických spojeneckých vztahů s Ruskem v politické, obchodní, hospodářské, obranné a humanitární sféře založené na historickém přátelství národů obou zemí“, píše se v dokumentu. Strategie také počítá se spoluprací v rámci Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti.

Nová Strategie národní bezpečnosti i nadále počítá s rozvojem vztahů mezi Arménií a USA, prostor věnuje i vztahům s Evropskou unií. Za hlavní hrozbu arménské bezpečnosti označuje nový dokument sousední Ázerbájdžán, se kterým je v letitém územním sporu o Náhorní Karabach.

Turecko, se kterým má Arménie tradičně složité vztahy, přestane být pro zemi hrozbou v případě, že přehodnotí svoji nepřátelskou politiku k Arménii, konstatuje dokument.

Informovali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.