Tchaj-wan se bojí čínského útoku na ostrov

Tchajwanský šéfdiplomat si myslí, že by případný útok na Tchaj-wan pomohl čínskému vedení odpoutat pozornost od celé řady domácích problémů.

Podle středečního vyjádření ministra zahraničních věcí Tchaj-wanu Josepha Wu posiluje Čína svoji vojenskou připravenost prostřednictvím posledních vojenských cvičení kolem ostrova. Cílem je příprava převzetí Tchaj-wanu pod čínskou kontrolu, tvrdí diplomat.

Tchaj-wan si stěžuje na to, že Čína během posledních měsíců posiluje vojenské působení v oblasti ostrova. Čína se nikdy nezřekla použití síly k připojení Tchaj-wanu, který považuje za součást svého území.

Wu řekl novinářům, že „to, co Čína dělá, je pokračování v posílení její připravenosti vyřešit tchajwanský problém“. Podle ministra tato „hrozba roste“.  Tchajwanský šéfdiplomat si myslí, že by případný útok na Tchaj-wan pomohl čínskému vedení odpoutat pozornost od celé řady domácích problémů.

Peking rutinně opakuje, že se nejedná o nic neobvyklého a že vojenská cvičení jsou určena k obraně suverenity Číny.

Jen v červnu došlo podle informací tchajwanského ministerstva obrany k celkem osmi incidentům, kdy čínská vojenská letadla pronikla do vzdušného prostoru ostrova. Wu dokonce tvrdil, že k těmto incidentům dochází skoro každý den a že v poslední době jejich frekvence značně posílila. Čína také opakovaně nacvičovala virtuálně útok na Tchaj-wan. Takové chování Číny je podle ministra důvodem obav Tchaj-wanu, který se snaží o prohloubení spolupráce se spojenci, zvláště pak s USA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.