Ilona Švihlíková: Týden podle !Argumentu 28: Kolonialismus neskončil, kolonialismus trvá

Podcast: Ilona Švihlíková se ohlíží za událostmi minulého týdne v Česku i v zahraničí. Tentokrát mimo jiné také o tom, proč prvky kolonialismu přetrvávají i dnes například ve vztahu Německa k “východu”.

Milé čtenářky a milí čtenáři,

nově nabízíme nový a doplňující formát našeho obsahu – podcasty. Prosíme, berte zatím naše podcasty s rezervou. Vznikají svépomocí – s nulovými náklady za odborné služby. Pokud nás chcete v této aktivitě podpořit, tak to lze učinit formou dobrovolného předplatného. Předplatné nám pomáhá udržet se nad vodou, ale také se dál rozvíjet. Umožňuje nám také nabízet bezplatný obsah, a to navzdory současnému trendu placeného vstupu. Vaše pomoc je velmi důležitá pro existenci časopisu. Děkujeme, že jste solidární.

Co Vám nemělo za poslední týden ujít?

V zahraniční retrospektivě za uplynulý týden uslyšíte komentáře k zásadnímu rozhodnutí evropského soudu ve sporu Evropská komise versus Apple, k optimismu v německé ekonomice (oživení V?) a německému zacházení s pracovníky z “východu”, k růstu cen zlata jako jistiny v časech nejistoty nebo k projevu amerického ministra zahraničí Mika Pompea o Číně. Nechybí ani témata covidové situace ve světě nebo turecké agrese ve východním Středomoří a další.

Z českých události nechybí kauza chytré karantény, voleb v karanténě a role Senátu v jejich politizaci nebo ekonomických výsledků druhého čtvrtletí v ČR. Dalšími tématy je snaha vlády odvolat šéfa úřadu pro hospodářskou soutěž, financování JE v Dukovanech nebo nutnost nalezení systematického přístupu vlády k hospodářské obnově v Česku. Kdo se stal tento týden naším borcem a lůzrem týdne?

Více v novém podcastu (s menším zpožděním také na Youtube):

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.