Rekordní cena zlata změnila ruský žebříček miliardářů

Vůbec poprvé se v čele „pelotonu“ ruských miliardářů ocitl Sulejman Kerimov, který se věnuje těžbě zlata.

Majetek ruského miliardáře a senátora za Dagestán Sulejmana Kerimova se jen během jednoho dne rozmnožil o 1,7 miliardy dolarů. Celkově nyní vlastní Kerimov majetek v hodnotě 24,7 miliard dolarů. Kerimov se tak stal nejbohatším Rusem v žebříčku Forbes.  Hlavním důvodem pro rychlé zbohatnutí je skutečnost, že se Kerimov a jeho firma „Poljus“ věnují těžbě zlata.

Žebříček Forbesu „real-time“, který sleduje probíhající změny v majetcích miliardářů, tak reagoval na celosvětový nárůst cen zlata. Kerimov nahradil v čele žebříčku jeho dosavadního lídra, prezidenta firmy Nornikel Vladimira Potanina. Ten má mít majetek v hodnotě 24,6 miliard dolarů. Za ním je pak Vladimir Lisin, který vlastní 21,9 miliard dolarů. Kerimov se na prvním místě ocitl vůbec poprvé.

Cena zlata vyrostla na konci července na 2000 dolarů za jednu unci, což je historický rekord. Podle Forbesu získala Kerimova firma „Poljus“ rekordním růstem ceny zlata dvojnásobnou hodnotu. Forbes už před tím poukázal na to, že rodina senátora Kerimova (většinu firmy vlastní jeho syn Said) patří k těm, kdo v době koronaviru obzvláště zbohatla.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.