Britská monarchie je hra s loutkami

Loutkohra, oběť a komodifikace představují dnes to, co tvoří britskou monarchii. Ani jedno princ Harry a vévodkyně Meghan nepochopili…

Redaktorka Harper’s Magazine Tanya Goldová se zamyslela nad významem britské monarchie a tvrdí, že britská monarchie je především hra, hra, kterou princ Harry a jeho manželka Meghan odmítli hrát, dodává její komentář pro New York Times (17/08/20, str. A23)

Co vyžaduje britská monarchie? Odpověď je podle autorky bolestivá a poněkud nepříjemná. Je to ochota být konzumován. Při pohledu na záběry z pohřbu princezny Diany, když za její rakví kráčel 12letý princ Harry, má Goldová dojem, že monarchie je spíš národní nemoc.

Někdy je pro lidi z vnějšku velmi těžké pochopit, co lidé od britské monarchie vlastně chtějí. A někdy dokonce i členové královské rodiny (ve snaze o sebezáchovu) nedávají najevo takovou znalost. Kdyby tedy princ Harry a vévodkyně Meghan věděli o co ve skutečnosti jde, byli by zklamáni.

Pár odešel z královské rodiny a přestěhoval se do Kalifornie, odkud vyjmenoval celý seznam toho, jak je britská média a královská domácnost poškodily. Tento seznam končí novou biografií páru „Finding Freedom“, která nyní vychází. Je to kniha, kterou Harry i Meghan doporučili a snad i napsali některé její pasáže, spekuluje Goldová, protože text dává pocit autobiografie.

Kniha se otevřeně negativně nevyjadřuje o nikom z královské rodiny. Princ William a jeho manželka Catherine, vévodkyně z Cambridge, z knihy vycházejí studeně ale nic víc. V knize je ale možné sledovat nechuť prince Harryho vůči Britům a tomu, jak zacházejí se členy královské rodiny. Sděluje to i jeho soudní spor s novinami za to, že opublikovaly soukromý dopis vévodkyně Meghan adresovaný jejímu otci. Harry připouští, že nejde o nejjistější krok, ale považuje ho za nejsprávnější, protože má obavy z opakování minulosti. „Viděl jsem, co se stane, když je někdo, koho miluju, komodifikován k bodu, že se s ním nezachází jako s opravdovým člověkem. Ztratil jsem moji matku a nyní sleduji, jak se stává obětí stejných mocných sil moje manželka,“ řekl k tomu princ Harry.

Kniha je ale obhajobou Meghan, která přes svůj perfekcionismus v královské rodině neobstála. Kniha říká: udělala jsem všechno. Ve skutečnosti, míní Goldová, udělala příliš mnoho. Kniha cituje členku dvora, která srovnává tichou Catherine, a naopak o životě mluvící Meghan, což je podle ní „americký způsob“, ale v Británii se nehodí.

Královská rodina je oběť uprostřed britského národního života, je to potrava pro tvorbu národní duše, protože nic lepšího neumíme vymyslet, píše natvrdo Goldová a pokračuje: hrajeme si s nimi jako s loutkami, to oni se podřizují nám, a ne my jim.

Pokud chtějí členové královské rodiny přežít v této monstrózní hře, tak dělají to, co se po nich chce. Nechají národ, aby si na ně projektoval, co chce. Harry a Meghan ze Sussexu to nepochopili. Harry si spletl oběť se službou a Meghan si ji spletla se slávou.

Princ Harry si nakonec vybral za manželku ženu, která ho osvobodila, míní Goldová. Harry chtěl podvědomě pryč z královské rodiny. Vadilo mu pokrytectví a cynismus médií, pro které byla jeho žena jednou inspirací a hned zase trápením. Nakonec by si oba na takovou situaci zvykli, ale je obdivuhodné, že k tomu nedošlo, končí Goldová.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.