Rusko sází na vlastní daňové ráje. Vláda změkčí zdejší daňový režim

V Rusku se připravují změny zákona o daních, které fakticky zavedou ve dvou „domácích daňových rájích“ režim, který platil na Kypru.

Ruská vláda chce prudce změkčit daňový režim v domácích daňových rájích neboli „ve zvláštních administrativních oblastech“ (ZAO). Ministerstvo financí už připravilo změny zákona o daních, podle kterých mezinárodní holdingy zaregistrované v ZAO budou osvobozeny od daně ze zisku, který bude převeden ze zahraničních poboček holdingů. Daň z dividend těchto mezinárodních holdingů se sníží na pět procent. Fakticky to znamená, že ruské ZAO vstoupí do daňového režimu, který platil doposud pro Kypr. Rusko se nyní s Kyprem, Maltou a také Lucemburskem dohodlo na zvýšení daní z převedeného kapitálu.

V novém návrhu zákona o daních se také píše, že do tohoto režimu patří také mezinárodní holdingy, jejichž pobočky se věnují těžbě nerostného bohatství.

ZAO se v Rusku nacházejí na ostrově Russkij v Primorskem kraji a na ostrově Oktjabrskij v Kaliningradské oblasti. Existují od roku 2018 v souvislosti se změnami, které tehdejší ruská vláda zavedla v reakci na sankce. V daný moment je zde zaregistrováno celkem 33 zahraničních společností, 31 z nich na ostrově Oktjabrskij.

Odborníci se zatím shodují, že nové daňové iniciativy ruské vlády povedou ke zvýšení atraktivity těchto domácích daňových rájů. Zvláštní přitažlivost budou mít pro společnosti se zahraničními filiálkami, které se věnují těžbě. V budoucnu se může jednat o zajímavý model pro další společnosti, například obchodní nebo projekční firmy.

Ruská vláda má zájem nalákat do ruských „offshorů“ co největší počet zahraničních společností. Zatím jsou ovšem tyto aktivity spíše cíleny na zájmy byznysu než státu. Při změně rezidentury v ruském daňovém ráji zde musí společnost investovat minimálně 50 milionů rublů. To je ale suma, která nepřináší velký rozvoj pro ruské regiony. V roce 2019 činily investice rezidentů ostrova Oktjabrskij 570 milionů rublů (asi 169 milionů korun).

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.