Rusko zdaní bohaté

Putin navrhuje 15% daň pro lidi s příjmy nad 5 milionů rublů ročně. Vybrané zdroje mají směřovat do zdravotnictví, na léčbu dětí.

Ruský prezident Vladimir Putin navrhnul zvýšení daně z příjmu ze 13 ne 15 % pro ruské občany s ročním příjmem vyšším než 5 milionů rublů. Daň by měla být zavedena v lednu 2021 a zavádí progresivnější prvek do ruského daňového systému. Odhaduje se, že by do státní kasy mohla přivést dalších 60 miliard rublů ročně.

Ruský prezident řekl, že peníze budou mít v rámci ruského rozpočtu přesné určení – budou směřovat na léčbu dětí se vzácnými nemocemi.

Přestože se o úpravě daní v Rusku diskutovalo na úrovni vlády poměrně dlouho, tak byl daný krok spíše odkládán. Rusko má 13% rovnou daň od roku 2001, nahradila progresivní škálu zdanění 12 až 30 %. Zavedení nové sazby daně vláda odmítala ještě v minulém týdnu, tvrdila, že to není v daný moment téma.  Nakonec 15% zdanění bohatých navrhnul v úterním televizním projevu ruský prezident.

Předseda ruského nejvyššího kontrolního úřadu a bývalý ministr financí Alexej Kudrin na zavedení nové sazby daně reagoval pozitivně. Podle něj se jedná o přípustný krok, který pokud nebude podléhat dalším změnám, bude zaručovat stabilitu a důvěru. Kudrin řekl, že se 60miliardové příjmy ze zvýšení daně nejsou pro rozpočet velké. Konkrétní využití vybrané daně Kudrin ocenil.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.