Německo-polský spor. Jde o velvyslance ve Varšavě

Arndt Freytag von Loringhoven, který se má stát velvyslancem ve Varšavě, nedostal formální souhlas.

Napětí mezi sousedy je vyjádřeno zdržením nad souhlasem s novým velvyslancem Německa ve Varšavě. Arndt Freytag von Loringhoven stále čeká na tzv. „agrément“, tj. oficiální souhlas, bez něhož se nemůže velvyslancem stát. Čeká už třetí měsíc, informovaly noviny Financial Times.

Obě země jsou v EU a NATO, proto by taková věc jako je agrément měla být pouhou formalitou. Zdá se ale, že tomu tak není. Němci se zpočátku domnívali, že zpoždění bylo dáno koronavirem. Dalším komplikujícím faktorem byly prezidentské volby, kdy funkci obhájil Duda. Pak došlo i ke změně na postu ministra zahraničí.

Nyní se ovšem německá strana domnívá, že důvody odmítání von Loringhovena jsou politické a jsou spjaty s protiněmeckou rétorikou, která zaznívala v Dudově kampani. Duda naznačoval během kampaně, že Němci využívají své noviny a novináře, aby ovlivnily polské volby.

Někteří komentátoři se domnívají, že problém je v otci kandidáta na velvyslance. Ten byl významným nacistou, členem Wehrmachtu. Němci zase říkají, že jiný z příbuzných kandidáta na velvyslance se pokusil o atentát na Hitlera, po neúspěchu spáchal sebevraždu.

Každopádně Arndt Freytag von Loringhoven pracoval v NATO ve zpravodajských službách, a také v německé rozvědce BND. Prý by neměl být trestán za svého otce.

Poláci naznačují, že Němci mohli vybrat jiného diplomata a pak by tyto komplikace nebyly. Prý se ale na řešení pracuje a má být „brzy dosaženo“, jak píší FT. Je možné, že se očekává, že situaci vyřeší nový polský ministr zahraničí, Zbigniew Rau.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.