Jazzové okénko Jana Schneidera: Law Years, Semana Azul a Ejni jachol

Jan Schneider ve svém dnešním jazzovém seriálu prezentuje tři jazzové kompozice.

Dneska si dovolím začít opět nádhernou basou v podání Charlie Hadena: Law Years, živá nahrávka s Donem Cherrym, hrajícím na „pocket trumpet“, což je nástroj, který s Trumpem nemá (zatím) nic společného, i když chvílemi žalostně bizarní zvuk této trumpetičky dává možná leccos tušit; ale nezapomeňme na skvostného a stylově výjimečného Eda Blackwella za bubny, který značným dílem činí z této skladby freejazzovou lahůdku.

Marta Topferova se tak nejmenuje náhodou, jejím otcem je herec Tomáš Töpfer. Marta je hvězdou v oblasti world music, specialistkou na latinskoamerickou hudbu. Poslechněte si její skvostnou píseň Semana Azul (Modrý týden, překládá google).

Nisim Sarusi a Ejni jachol (Nemohu) – je to možná playback, ale nevadí, ta melodická klenba mě uchvacuje už drahně let. Nojo, někdo bude říkat, že je to laciné, ale můj vkus je světsky pokleslý … a že s jazzem to asi moc společného nemá? Asi ne, ale je to emocionální nářez, který chytá za srdce, aspoň ty, kteří ho mají …

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.