Borrell: EU chce v Bělorusku nové volby pod dozorem OBSE

Podle evropského šéfdiplomata by EU neměla v mezičase jen vyjadřovat obavy, ale zavádět další sankce.

Evropský představitel pro zahraniční politiku Josep Borrell volá po nových volbách v Bělorusku. Měly by se podle něj konat pod mezinárodním dohledem, nejlépe pod dohledem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Borrell to napsal ve svém komentáři pro francouzské noviny Journal du Dimanche.

Evropský šéfdiplomat v komentáři také napsal: „Nemůžeme jenom vyjadřovat obavy; pokud má být EU konzistentní, potřebujeme sankce proti těm, kteří nesou odpovědnost.“

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek informoval, že požádal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby přesvědčil Alexandra Lukašenka o mediaci z OBSE. Vladimir Putin o víkendu znovu zopakoval, že Rusko volby v Bělorusku uznalo za legitimní. Putin také sdělil, že Minsk pozorovatele z OBSE na prezidentské volby pozval, nicméně ti podle ruského prezidenta nepřijeli.

EU výsledky prezidentských voleb v Bělorusku, ve kterých oficiálně zvítězil současný prezident Alexandr Lukašenko, neuznává, proti výsledkům probíhají v Bělorusku masové demonstrace.

Borrell ve svém komentáři ještě napsal, že Rusko se snaží zabránit Evropanům, aby poskytli pomoc běloruské občanské společnosti, která revoltuje proti zfalšovaným výsledkům voleb.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.