Předbězné výsledky referenda v Turecku: Těsná výhra pro Erdogana. Polarizovaná země směřuje ke změně

Anadolu. Předběžné výsledky tureckého referenda přinesly těsné vítězství pro “ano”, které znamená souhlas s ústavními změnami, které posílí moc prezidenta a výkonné moci na úkor parlamentu. O tom, co ústavní změna bude znamenat se na !Argumentu můžete dočíst zde.

Při spočtení celkem 98,20 % hlasů bylo pro celkem 51,31 % voličů a proti 48,69 %.

Výsledky referenda v Turecku. Zdroj: Anadolu Agency, výsledek v 19:40 hod.

Výsledky hlasování ukazují na značnou polarizaci a nerovnoměrnou podporu Erdoganovy politiky ústavní změny napříč Tureckem. Vesměs platí, že největší podporu získal Recep Tayyip Erdogan v oblastech střední Anatolie. Naopak nejmenší podporu v evropském Turecku a také na pobřeží a v kurských oblastech na východě Turecka. Konkrétní rozdělení hlasů někde ukazuje na silnou polarizaci, jinde naopak na velmi těsný výsledek.

Hlasování ze zahraničí naopak ukázalo na silnou podporu Erdoganovi v Nizozemsku, Německu, Belgii a Francii. Zde všude dostalo “ano” více než 60% podporu hlasujících – v případě Belgie se dokonce vyšplhalo na skoro 78  % hlasů pro “ano”. Menší podporu dostal Erdogan v Austrálii, kde šlo jenom o 50 %. Nutno dodat, že počty hlasujících zahraničních Turků neodpovídají celkovému počtu Turků, kteří žijí v těchto zemích. Celkem se hlasování účastnilo asi 604 tisíc zahraničních Turků.

Naopak ti turečtí voliči, kteří se voleb účastnili v Rusku, v USA nebo v Kanadě Erdogana výrazně nepodpořili. Celkově ale Erdogan sesbíral v zahraničí o poznání více hlasů než doma, a to téměř 60 % (58,97 %).

Výsledky referenda v Turecku, hlasy zahraničních Turků. Zdroj Anadolu Agency, výsledek v 19,40 hod.

Prezident Recep T. Erdogan už pogratulovat vedení své strany AK a další spojencům MHP a BBP k vítězství v referendu, uvedla agentura Anadolu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.