Řecký premiér chce „smysluplné“ sankce EU proti Turecku

Podle Mitsotakise si EU nemůže dovolit appeasement agresivního Turecka.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis napsal ve čtvrtečním komentáři pro britské, francouzské a německé noviny, že Evropská unie musí vůči Turecku zavést „smysluplné sankce“ v případě, že se Ankara nestáhne z námořních vod, které jsou předmětem sporů v oblasti východního Středomoří.

Řecko a Turecko jsou ve sporech ohledně rozhraničení na moři v tomto regionu. Jde o další projev letitých sporů mezi oběma spojenci v NATO.

Mistotakis napsal: „Potřebujeme dialog, ale ne se zamířenými zbraněmi. To, co ohrožuje bezpečnost a stabilitu mé země, ohrožuje blahobyt a bezpečí všech členských zemí EU.“

Během měsíce září by evropští lídři měli specifikovat odpověď Evropské unie na kroky Turecka. Mitsotakis trvá na smysluplných sankcích proti Turecku v případě, že se Ankara nestáhne. Turecko se může sankcím vyhnout v případě, že učiní krok zpět. Podle Mitsotakise je nutné se vrátit k rozhovorům z roku 2016, nebo se obrátit na soud v Haagu.

„V případě, že chce Evropa využívat geopolitickou moc, nemůže si jednoduše dovolit appeasement agresivního Turecka,“ napsal řecký ministerský předseda dále.

Během čtvrtka se mělo konat jednání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Mitsotakisem o politice EU vůči Turecku. Oba se se setkají na summitu MED7, kterého se účastní také Portugalsko, Španělsko, Itálie, Kypr a Malta.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.