Čas na evropskou solidaritu, říká řecký premiér

Mitsotakis chce po EU, aby se v souvislosti s migračním problémem slova proměnila  v činy.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis řekl v úterý (15. září), že Evropa musí v otázce migrace prokázat praktickou solidaritu s Řeckem, informuje Reuters.

Mitsotakis to sdělil po jednání Rady Evropské unie jejímu předsedovi Charlesi Michelovi. Řecký premiér řekl, že je načase, aby se slova proměnila v činy.

Tábor Moria na ostrově Lesbos byl minulý týden zdevastován požárem. Podle Mitsotakise je tábor „minulostí“ a mělo by být vybudováno nové zařízení, na jehož výstavbě by se měla zásadně podílet právě Evropská unie. Podle slov řeckého premiéra musí být migrační otázka řešena celoevropsky, situace též vyžaduje přijetí nové azylové politiky EU.

Na adresu napětí v oblasti východního Středomoří Mitsotakis sdělil, že Atény jsou ochotny začít s tureckou stranou jednat hned, jakmile Ankara ukončí provokace v regionu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.