Evropská komise chce větší přístup k zašifrované komunikaci

Komise chce rozšířit „cílený legální přístup“ k zašifrovaným datům kvůli organizovanému zločinu. Zastánci práva na soukromí a technologického firmy ho asi neuvítají.

Podle vnitřního dokumentu EU by evropské úřady měly povolen přístup ke komunikaci, která je zašifrována ze dvou konců. Návrh je potenciálně prostorem pro střet s technologickými společnostmi a také se stoupenci ochrany soukromí, informovaly noviny Financial Times (16/09/20, str. 4)

Nový návrh chce rozšířit „cílený legální přístup“ k takto chráněným datům v rámci boje proti organizovanému zločinu či sítím těch, kteří zneužívají děti. V současnosti má být návrh, který připravila Evropský komise otázkou další diskuze mezi členskými státy Evropské unie. Přístup k zašifrovaným komunikacím by podle Komise měl pomoci ve vyšetřování a v žalobách proti zločincům. Komise dále v interním dokumentu tvrdí, že členské země volaly po nalezení řešení v otázce přístupu k tomuto typu digitálních dat bez toho, aby došlo k narušení soukromí a se zárukou na spravedlivý soudní proces.  V dokumentu se cituje využití legálních možnosti komunikace, která se šifruje z obou konců ke kriminální činnosti.

Nejmenovaný představitel Evropské komise novinám Financial Times ohledně těchto plánů sdělil: „Cílem je umožnit zpravodajské komunitě, aby byla schopna sledovat vzkazy na WhatsApp.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.