USA zakázaly TikTok

Aplikace se od neděle nedá v USA stáhnout. V případě, že ohledně TikToku nedojde k dohodě, bude zakázán zcela a jeho použití bude nezákonné.

Spojené státy od neděle zakázaly sociální síť TikTok v souvislosti se spory, které má administrativa Donalda Trumpa a čínská vláda. Uživatelé v USA nebudou moci po 20. září stahovat videoaplikaci. Uživatelé, kteří už si aplikaci naistalovali, ji mohou používat i nadále, ale nezískají už nové aktualizace.

Aplikace čínské firmy ByteDance bude plně zablokována ve Spojených státech v případě, že se nepodaří dosáhnout dohody mezi oběma zeměmi do 12. listopadu. V případě celkového zákazu bude použití aplikace v USA nelegální.

Prezident Trump tlačí na prodej čínské aplikace americkému majiteli. Trump hrozil zákazem v souvislosti s obviněními, že čínská strana zneužívá uživatelská data. Firma ByteDance tato obvinění odmítá. Noviny Financial Times v minulém týdnu informovaly o tom, že se ByteDance rozhodl aplikaci prodat americké společnosti, kterou vytvoří. Jedním z akcionářů se měla stát americká společnost Oracle a Walmart.

Aktualizace: Čínská firma v pondělí vyjádřila naději, že chystaná dohoda bude v souladu se zákony USA. Podle nočních informací prezident Trump dohodu s účastí firem Oracle a Walmart odsouhlasil, mělo dojít k odložení zákazu aplikace do 27. září.

Informace přineslo sobotní vydání novin The Independent (19/09/20, str.72).

Psali jsme:

Trump si prosadil své. TikTok bude vlastnit americká firma

Ilustrační foto: Autor – Pexels.com

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.