Trump si prosadil své. TikTok bude vlastnit americká firma

Čínský vlastník ByteDance se rozhodl k vytvoření nové firmy se sídlem v USA. Udrží si i nadále většinový balíček akcií.

Čínská firma ByteDance zastřeší TikTok Global novou společností, která bude mít sídlo ve Spojených státech. Minoritním akcionářem nové entity bude firma Oracle, zatímco čínská firma ByteDance zůstane většinovým vlastníkem populární platformy. Krok má vyhovět Bílému domu a zabránit tomu, aby byl TikTok v USA zakázán.

Mezi další menšinové vlastníky TikToku bude patřit také firma Walmart a Microsoft. Konkrétní detaily nejsou zatím známy a jsou předmětem jednání.

Ministr financí USA Steven Mnuchin už potvrdil, že čínská firma ByteDance, která TikTok Global vlastní, slíbila, že TikTok bude firma s americkým sídlem. Podle informací americké televize CNBC by administrativa Donalda Trumpa měla dát takovému aranžmá zelenou. Krok ukazuje na to, že se firma ByteDance snaží o to, aby čínské vlastnictví a platforma TikTok byly od sebe odděleny.

Čínská firma si ovšem udrží kontrolu nad algoritmem platformy, zatímco firmě Oracle připadne role nezávislého spravování dat. Americká data se budou zpracovávat v USA a zůstanou v USA. Plán je tak v souladu s doporučeními Výboru pro zahraniční investice, amerického vládního panelu, který může zrušit dohody na základě argumentu ohrožení národní bezpečnosti USA.

Nové aranžmá reaguje na kritiku a kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa proti čínskému vlastnictví populární videoplatformy TikTok. Nečínské vlastnictví bylo podmínkou k tomu, aby TikTok mohl v USA pokračovat.

Dočetli jsme se v novinách Financial Times ze 16. září 2020 na straně 1.

Psali jsme:

Provozovatel aplikace TikTok bude žalovat americkou administrativu

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.