Provozovatel aplikace TikTok bude žalovat americkou administrativu

Žaloba se zaměří na nedostatky řádného procesu ve vztahu k prezidentskému dekretu, který dal firmě 45 dní na zastavení všech transakcí.

Čínská firma, které patří aplikace TikTok, chce žalovat americkou administrativu prezidenta Donalda Trumpa kvůli jejímu plánu blokovat tuto čínskou aplikaci v USA. Žaloba má být připravena během několika týdnů.

Firma zažaluje administrativu za to, že nedodržela procesuální pravidla při vyhlášení prezidentského dekretu z 6. srpna letošního roku. Tento dekret požadoval, aby byly veškeré transakce s aplikací zastaveny do 45 dní z důvodů národní bezpečnosti. Firma provozující TikTok, ByteDance, se podle svého vyjádření snažila rok řešit obavy administrativy, pokoušela se o dialog a nalezení konstruktivního řešení. Namísto toho se ale setkala s postupem administrativy, který neodpovídal řádnému procesu, s nezájmem o fakta a vměšováním do obchodů mezi soukromými firmami. V dalším dekretu dal Trump firmě 90 dní na to, aby se zbavila svého obchodu v USA. Americké korporace Microsoft a Oracle patří k zájemcům o nákup čínské firmy ByteDance, která TikTok provozuje.

Čínská firma ospravedlňuje svoji žalobu právním státem a rovným zacházením s ní a jejími klienty v USA. Administrativa Donalda Trumpa se k právním krokům firmy nevyjádřila.

Informace jsme se dočetli v novinách Financial Times z 24. srpna 2020 na straně 6.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.