Čína proti USA, kdo bude mít navrch v korporátní válce?

Proxy války minulosti byly nahrazeny válkami vedenými prostřednictvím firem.

Čínský prezident Si Ťin-pching si během první vlny sporů s USA vedl lépe než americký prezident Donald Trump, píše pro Financial Times Tom Mitchell.

Pryč jsou doby studeného válčení USA se Sovětským svazem, které se odehrávaly jako proxy války – války v zastoupení. Mitchell vzpomíná na titulky novin, které se týkaly Afghánistánu, ale také Nikaraguy.

Nyní se USA rozhodly, že potřebují mít znovu soupeře epických rozměrů, a tentokráte jde o Čínu prezidenta Si Ťin-pchinga. Bojuje se ovšem „skrze“ firmy, nikoliv klientské státy a je to Čína, kdo má v tomto souboji navrch.

Spor o firmu TikTok je jedním z příkladů korporátních sporů, do kterých se v posledních dvou letech dostal americký a čínský prezident. Prvním příkladem korporátních válek je ale podle Mitchella spor o čínskou firmu ZTE a o amerického výrobce čipů Qualcomm. Chování prezidentů je stejné, Trump vyhrožuje, váhá, ze strany čínského prezident je ledové ticho.

Firma ZTE porušovala americké exportní kontroly týkající se dodávek do Íránu, proto se americká administrativa rozhodla zakázat americkým technologickým firmám, aby firmě ZTE dodávaly komponenty. To by byl pro firmu rozsudek smrti. To se samozřejmě nelíbilo čínskému prezidentovi. Naopak, Trump tehdy v roce 2018 potřeboval od Číny dvě věci. První byla velká obchodní dohoda, kterou by mohl velkolepě prodat, ta druhá pak regulatorní souhlas s postupem Qualcommu, který v Číně má obrovské obchody.

Trump umožnil firmě ZTE vrátit se do byznysu, ale Čína s rozhodnutím o povolení akvizice pro Qualcomm nijak nespěchala, takže schválení se nakonec dostalo do právního limbu. První kolo pro Čínu, tvrdí Mitchell.

Druhé kolo se roztočilo kolem další telekomunikační firmy, konkurenta ZTE, čínské Huawei. A znovu se do hry dostala netrpělivost Trumpa, který chce svou „velkou dohodu“.

Je sporné, do jaké míry se Huawei podaří přežít to, že „je na seznamu“ a nebude se moci dostat k americkým součástkám.

Mitchell se domnívá, že pro Huawei by bylo lepší vítězství Trumpa, který by znovu rozehrál kartu Huawei a tlačil na velkou obchodní dohodu s Čínou. Joe Biden by ale případ ZTE nezopakoval, myslí si autor.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.