Britské supermarkety chtějí přísnější zákon proti odlesnění

Podle jejich mínění nejde nově navržený zákon proti odlesnění dost daleko. Výroba potravin patří k největším zdrojům devastace přírody.

Firmy provozující britské sítě supermarketů požádaly britskou vládu o přísnější zákony proti odlesnění, které by se měly týkat i dodavatelských řetězců, informovaly noviny The Times (05/10/20, str. 19) V otevřeném dopise, který podepsali představitelé firem Tesco, Asda, Sainsbury’s a Marks & Spencer, se tvrdí, že nově navržený zákon proti odlesnění nejde dost daleko. Společnosti se tak přidaly k dalším velkým firmám jako McDonalds‘ nebo Unilever a Nestlé, které už otevřený dopis k této otázce londýnské vládě poslaly.

Navrhovaný zákon bude po výrobcích potravin a zemědělských výrobků požadovat, aby zveřejnily, odkud pocházejí jejich běžně užívané suroviny, například kakao, sója, agar nebo palmový olej. Produkty pocházející ze zemí, jejichž zákony přírodu nechrání, budou nezákonné. Tento návrh ale podle signatářů dopisu nejde dost daleko. Tvrdí, že zákon se musí týkat veškerého odlesňování, nikoliv jen oblastí, kde je definováno jako nezákonné. Zákon by se měl na společnosti uplatňovat ne podle jejich obratu, ale podle dopadu jejich činnosti na odlesňování.

Odborníci upozorňují, že výroba potravin patří k největším zdrojům devastace přírody, takže krok velkých firem vítají. Například Robin Willoughby z organizace Mighty Earth řekl, že doufá, že nový zákon opravdu postihne ty firmy, které s největší pravděpodobností problém vytvořily.

Psali jsme:

Vlády slibují, ale odlesnění planety se za pět let zrychlilo

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.