Biden se do Bílého domu dokulhá zmrzačený

Volby v USA: Americkou politiku čeká v následujících dvou a možná i čtyřech letech paralýza.

Znovuzvolení Donalda Trumpa se během středečního odpoledne zkomplikovala poté, co státy Michigan a Wisconsin podpořily jeho protikandidáta Joe Bidena. Teoreticky by mohl Trump ještě zabodovat, kdyby získal vítězství ve státech Pensylvánie, Georgie, Severní Karolína a v Nevadě (kde se hlasy stále počítaly, článek je z 5. listopadu). Komentátor Asia Times David P. Goldman komentuje volby v USA.

Zprávy z Washingtonu jsou na mrtvém bodě. Obě komory Kongresu jsou totiž rozděleny stejně rovnoměrně jako sbor volitelů. Republikáni získají pravděpodobně většinu (o dvě křesla) v Senátu. Demokratická většina ve Sněmovně reprezentantů se smrskne v poměru 232 ku 197.

Tyto prezidentské volby budou zpochybňovány měsíce a možná i roky. Konečný součet hlasů totiž bude předmětem právních sporů v souvislosti s využitím velkého počtu korespondenčních hlasů. Velká část Republikánské strany nebude věřit v Bidenovo „čisté“ vítězství bez čachrů, míní Goldman.

I v případě prohry Donalda Trumpa znamená jeho nečekaně silný výkon ve volbách odepření mandátu Bidena, který se samozvaně prohlásil za znovusjednotitele amerického lidu. Po masivní prohře v americkém srdci ale nic takového tvrdit nemůže. Biden se v případě, že vyhraje prezidentské volby, do Bílého domu podle Goldmana „dokulhá zmrzačený“.

Další dva roky, a pravděpodobně i čtyři, nebude ve Washingtonu nikdo dělat nic významného – nebude žádné zvyšovaní daní, zelená agenda, reforma zdravotního systému nebo přerozdělení příjmů. Nebude ale (v případě nepravděpodobné výhry Trumpa) ani žádný fiskální stimul nebo velký plán pro infrastrukturu, popisuje Goldman očekávanou paralýzu.

Dnešní stav vypadá jako situace v roce 2000, když George W. Bush porazil na Floridě Ala Gora o několik set hlasů po vleklých soudních tahanicích o platnost nepatrného počtu hlasovacích lístků.

Volby v roce 2000 byly ale velmi těsné. Dnes dva nesmiřitelně nepřátelské politické tábory zpochybňují legitimitu voleb. Podle republikánského názoru jsou demokraté Američany nenávidění sponzoři městského násilí; podle demokratického názoru jsou republikáni rasističtí xenofobové, píše Goldman.

Naposledy byla podle Goldmana americké politika rozdělena do natolik nepřátelských táborů v roce 1860. Tehdy se spory řešily krví a železem (občanskou válkou).

Situace v USA v souvislosti s volbami ale není nejhorší možný výsledek z hlediska finančních trhů. V momentě, kdy se ukázalo, že obávaná modrá vlna nehrozí a že Senát budou mít ve svých rukou republikáni, akcie amerických technologických firem rostly (3,85 %). Čínské technologické akcie si vedly ještě lépe (7 %).

Bidenova administrativa by přinesla některé důležité změny americké politiky, které se týkají výhradně zahraniční politiky. Trhům na tom záleží jen málo s jednou výjimkou – vztahu USA s Čínou. Biden v úřadě odstraní některá nebo všechna cla na čínský dovoz, které Trump zavedl. Vedle toho by jeho administrativa mohla Číně nabídnout odstranění restrikcí prodeje amerických technologií do Číny za větší přístup amerických technologických firem na čínský trh.

Vedoucí čínští technologové jsou přesvědčeni, že Peking by takovou dohodu uvítal, protože čínské technologické firmy jsou nyní připraveny na konkurenci se západními firmami .

Krátkodobé i dlouhodobé důsledky pandemie nemoci Covid-19 budou ovlivňovat domácí politiku USA. Americký zdravotní systém se neukázal jako natolik robustní, aby si s nemocí dovedl poradit.

Nejdůležitějším údajem z volebního dne nebyl podle Goldmana žádný počet hlasů, ale spíše počet mrtvých na Covid-19, který vzrostl na 1190. Týdenní průměr úmrtí nyní činí v USA 890, což odpovídá 325 tisíc úmrtí za rok.

Čínský neoficiální expert a redaktor Global Times Chu Si-jin tweetoval: „Komentář čínského netizena, občana internetu: Win-win situace v amerických volbách.“ Z pohledu strategických soupeřů USA je ochromený prezidentský úřad darem osudu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.