Digitální daň: Francie chce poprvé inkasovat

Francie zaslala první oznámení velkým korporacím, které mají platit digitální daň.

Francie poprvé bere kontroverzní digitální daň vážně a zaslala první daňové výměry velkým korporacím. Oznámilo to francouzské ministerstvo financí. Jde o zálohy splatné pro aktuální rok. Hrozí, že se znovu rozhoří spor s USA, který trval roky, informovala Tagesschau.

Francouzský parlament zavedl digitální daň již v červenci loňského roku. Zaměřuje se na velké společnosti, které mimo jiné profitují z internetové reklamy. Patří mezi ně například Amazon, Google a Facebook.

Vzhledem k tomu, že mnoho korporací sídlí v USA, tak se americká vláda v reakci na francouzskou daň rozhodla uvalit 25% cla na různé produkty z Francie.

Počátkem ledna se Francie a USA dohodly na „pauze“, byl vyjednán kompromis, ale dosud bez výsledku.

Francouzské ministerstvo financí uvedlo, že Francie bude i nadále prosazovat mezinárodní řešení. Tím se má zajistit, že digitální společnosti budou zdaňovány spravedlivěji.

Z USA dosud reakce nepřišla a není jasné, jak se k této záležitosti postaví Joe Biden.

OECD však nepočítá s rychlým ukončením boje o digitální daň. Jednání měla původně vést k výsledku už letos. Organizace nyní usiluje o dosažení dohody nejpozději do poloviny roku 2021.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.