Plynovod Severní proud 2 by mohl být hotov na začátku roku 2021

V německé ekonomické zóně začala dostavba dalšího úseku. Celkové dokončení plynovodu závisí na síle amerického nátlaku.

Během několika dnů by měla začít dostavba plynovodu Severní proud 2, tvrdí pondělní vydání listu Vědomosti. Před několika dny se objevila informace, že německé úřady povolily práce na dostavbě plynovodu v oblasti jižně od Adlergrundu od 5. do 31. prosince. Do oblasti zamířily lodě „Fortuna“ a „Akademik Čerskij“, které mají nutné technické vybavení, připraveny jsou i další ruské lodě.

Konkrétně se jedná o položení plynovodního potrubí v rozsahu asi 2,6 km v exkluzivní ekonomické zóně Německa. List doplňuje, že v této oblasti zřejmě bude potrubí pokládat ruská loď Fortuna, která takové práce může provádět v mělčích vodách.

Momentálně je dostaveno 2300 km plynovodu z celkové délky 2460 km. Většina nedostavené části leží na území Dánska, které dostavbu nakonec také povolilo. V této zóně bude potrubí klást ruská loď „Akademik Čerskij“, která má technické parametry pro pokládání potrubí v hloubce 300 m.

Dostavba německo-ruského plynovodu byla zastavena před rokem, když projekt pod hrozbou amerických sankcí opustila švýcarská firma Allseas.

Podle odhadu ruského experta Dmitrije Marinčenka může tato etapa dostavby asi 160 km dlouhého úseku vzhledem k zimnímu období trvat několik měsíců. Na dostavbu ale může mít vliv i další tlak USA, které by na ni mohly aplikovat vlastní zákon „O energetické bezpečnosti Evropy“ a ještě rozšířit poslední říjnové sankce proti plynovodu. Sankce by se mohly týkat dalších soukromých společností, bank nebo společností poskytujících ochranné služby při dostavbě. Momentálně se americké sankce týkají také obou ruských lodí (konkrétně jejich certifikace) „Fortuna“ a „Akademik Čerskij“, což dostavbu plynovodu znovu zkomplikovalo.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Pedant01, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94087902

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.