USA chtějí (stále) zabránit dostavění plynovodu Severní proud 2

K dokončení plynovodu chybí málo, nyní jsou kontaktovány evropské firmy a přichází varování před sankcemi.

„Tento plynovod se neuskuteční,“ uvedl vysoce postavený zástupce americké vlády pro tiskovou agenturu dpa.

Vláda si vytipovala osoby a firmy, kterým podle zákona o sankcích hrozí první opatření –  a ty jsou v současné době kontaktovány. USA jim tak dávají čas z projektu Severní proud 2 odstoupit. Informovala  o tom německá veřejnoprávní platforma Tagesschau.

Vládní úředník však neposkytl žádné informace o tom, které společnosti budou konkrétně kontaktovány. Severní proud 2 nazval „geopolitickým projektem, který Rusko použije k vydírání evropských zemí“.

USA tvrdí, že Německo by bylo díky plynovodu závislé na Moskvě. Kongres USA přijal loni v prosinci „Zákon na ochranu energetické bezpečnosti Evropy“ (Protecting Europe’s Energy Security Act – PEESA) s podporou obou stran. Přes ostrou kritiku Německa a Ruska vešel díky Donaldu Trumpovi zákon v platnost 20. prosince. Sankce byly namířeny proti provozovatelům speciálních lodí, které pokládají potrubí.

Po uvalení amerických sankcí oznámil ruský prezident Vladimir Putin, že práci dokončí nezávisle na zahraničních partnerech. Konsorcium provozovatelů rovněž zdůraznilo, že chce plynovod dokončit.

Joe Biden sdělil, že sankce budou zavedeny bez ohledu na to, kdo sedí v Oválné pracovně.

Nový prezident USA složí přísahu 20. ledna. Úřadující Trump je silným odpůrcem plynovodu. Biden je vůči projektu také kritický.

Již v roce 2016 Biden ve funkci viceprezidenta prohlásil, že „plynovod Severní proud 2 je pro Evropu špatný obchod (bad deal)“.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.