Washington hrozí dalšími sankcemi proti plynovodu Severní proud 2

Tentokrát jsou v sankčním hledáčku evropské společnosti Shell, Uniper, ÖMV, Wintershall nebo Engie.

Spojené státy hrozí dalšími sankcemi proti všem společnostem, které by se podílely na dostavbě německo-ruského plynovodu Severní proud 2. Trumpova administrativa posiluje svoje snahy o zastavení dostavby tohoto plynovodu.

Na projektu plynovodu se vedle ruské státní společnosti Gazprom podílí celkem pět evropských energetických firem. Jedná se o firmy Shell, Uniper, ÖMV, Wintershall a Engie. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo řekl, že se jedná ze strany USA o jasné varování, že poskytování pomoci projektu s nebezpečným ruským vlivem nebude tolerováno. „Hned odejděte, nebo riskujte důsledky,“ dodal Pompeo.

Americký Kongres před dvěma lety přijal zákon CAATSA, který měl mimo jiné pomoci zabránit dostavbě německo-ruského plynovodu. Zákon umožnil uvalit sankce na americké protivníky. Ve stejnou dobu ale ministerstvo zahraničí udělilo výjimky na investice a půjčky pro projekt plynovodu, které byly poskytnuty před přijetím zákona.

Pompeo nyní řekl, že platnost výjimek zruší. „Budu jasný, nejde o komerční projekty. Jsou to kremelské klíčové nástroje k tomu, aby využil špatné závislosti Evropy na ruských dodávkách energie…nástroj, který v důsledcích podkopává transatlantickou bezpečnost,“ prohlásil dále.

Americká expertka na sankce Julia Friedlanderová je ale toho názoru, že tyto kroky USA jenom zpomalí projekt dostavby, nezastaví ho. Podle Friedlanderové snaha americké vlády nyní vede k tomu, že vráží klín mezi spojence a dodává Rusku výhru. Jiná oslovená expertka na zahraniční politiku, Heather Conleyová míní, že americká vláda se nyní snaží posílit tlak poté, co předchozí pokusy vedly jenom ke zpomalení dostavby.

Moskva reagovala na možnost nových sankcí tak, že je označila za politický nástroj proti ruským obchodním zájmům. Rusko v minulosti slibovalo, že na případné sankce USA odpoví. Také slibuje, že projekt plynovodu Severní proud 2 v každém případě dokončí.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.