Šéf ÖMV se vzpírá americkému tlaku na Severní proud 2

Šéf firmy ÖMV obvinil USA, že se snaží diktovat svým spojencům energetickou politiku. Zároveň vyzval EU, aby začala hájit firmy, které se na plynovodu podílejí.

Rainer Seele vyzývá EU, aby se postavila za firmy, které jsou do projektu plynovodu zapojeny.

Šéf firmy ÖMV obvinil USA, že se snaží diktovat svým spojencům energetickou politiku. Zároveň vyzval EU, aby začala hájit firmy, které jsou do projektu plynovodu zapojeny.

Seele tvrdí, že hlavní důvod amerického útoku spočívá v tom, že USA si chtějí samy zajistit trh na dodávky plynu. Seele pro FT tvrdě, řekl, že „chce slyšet, jestli bude Evropa hájit nezávislost zemí, když se Evropě někdo jiný snaží nadiktovat, jakou má mít energetickou politiku“.

Seele tím reagoval na slova Perryho, amerického ministra pro energetiku, který nedávno uvedl, že USA se chystají na Severní proud 2 uvalit sankce. Plynovod je přitom z poloviny hotov. Evropské konsorcium zahrnuje nejen ÖMV, ale také Shell či Engie. Gazprom je hlavním partnerem.

Seele tvrdí, že ruský plyn je nejlevnější alternativa. Kritici ovšem tvrdí, že plynovod oslabí Ukrajinu. Seele jasně uvedl, že USA vzhledem ke své revoluci břidličného plynu hledají nové trhy, kde by uplatnily svůj zkapalnělý zemní plyn. Evropští politici to ale podle něj chápou. ÖMV je z třetiny vlastněná rakouským státem a dokud bude trvat podpora vlády (která se ovšem aktuálně rozpadla), pak bude firma obchodovat s Ruskem.

Šéf ÖMV tvrdí, že i když se USA snaží vykreslit Rusko jako nezodpovědného partnera, jeho zkušenost je jiná. A právě tato ropná firma má dlouhodobé kontakty s Ruskem, které se vztahují ještě k dobám studené války. Seele zdůraznil, že Evropa je stísněna mezi USA a Ruskem, a že si Trump musí dávat pozor, aby si svou politikou Evropu neodcizil.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.