Severní proud 2: Německo nabízí USA miliardu eur na odvrácení sankcí

Jedním z důvodů amerického odporu vůči plynovodu je, že americký prezident Donald Trump chce místo ruského plynu prodávat Německu ten americký.

USA hrozí sankcemi kvůli plynovodu Severní proud 2, aby je německá vláda odvrátila, zjevně slíbila (ústně i písemně) Američanům platbu v hodnotě jedné miliardy eur. Spolková vláda se pokusila zachránit kontroverzní plynovod Severní proud 2 finanční nabídkou, informoval německý list Focus. Začátkem srpna předložil spolkový ministr financí Olaf Scholz (SPD) svému americkému protějšku Stevenu Mnuchinovi, nejprve ústně a později písemně, že Německo je připraveno financovat výstavbu dvou zvláštních přístavů pro dovoz zkapalněného plynu. Americké společnosti chtějí vyvážet americký plyn do Německa prostřednictvím terminálů v přístavech Brunsbüttel a Wilhelmshaven.

V písemném návrhu, který byl zaslán do Washingtonu 7. srpna, spolková vláda slíbila „masivně zvýšit podporu výstavby“ terminálů poskytnutím až 1 miliardy eur. V červenci vláda USA pohrozila pokutami pro společnosti podílející se na výstavbě Severního proudu 2. Jedním z důvodů amerického odporu je, že americký prezident Donald Trump chce místo ruského plynu prodávat americký plyn Německu. To vyžaduje konstrukci několika terminálů.

Za miliardovou investici do zvláštních přístavů však spolková vláda požaduje dalekosáhlé ústupky od vlády USA. „USA na oplátku umožní nerušené dokončení a provoz Severního proudu 2,“ uvádí se v písemném návrhu Berlína. „Stávající právní možnosti sankcí nejsou vyčerpány.“

Ve dnech 24. a 25. září budou hlavy států EU diskutovat také o budoucnosti plynovodu na mimořádném zasedání Evropské rady v Bruselu. Po útoku na Alexeje Navalného požadovali různí politici z unie CDU/CSU zastavení výstavby plynovodu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.