Uber se vzdává myšlenky na své samořídící auto

Uber svou technologii předal svému rivalovi, firmě Aurora.

Dopravní platforma Uber se vzdala snů o vytvoření svého samořiditelného vozidla. Byl to velmi ambiciózní a sledovaný plán. Místo toho vymění své operace směřující k autonomnímu vozidlu za minoritní podíl ve firmě Aurora. Tato firma je start up koncentrující se na samořiditelná vozidla. Stojí za ním firmy Amazon a Sequoia.

Uber se do vývoje pustil velmi rychle, dokonce se dostal před své konkurenty jako je Tesla. Jeho plánem bylo mít flotilu samořiditelných taxíků. Jenže pak přišla tragédie v roce 2018 v Arizoně, kde při nehodě samořiditelných vozů jedna žena zemřela. Investoři pak tlačili firmu zpět k jádru byznysu a také chtěli vidět větší ziskovost.

Aurora se tak může těšit na příliv pracovníků z Uberu, z jednotky, která se koncentrovala na vývoj samořiditelných aut. Nemluvě o tom, že se navýší tržní kapitalizace firmy, a to ke 10 miliardám dolarů.

Aurora je finančně silná firma a může se chlubit tím, že za ní stáli představitelé firem Google, Tesla a Uber, kteří se věnují problematice samořiditelných aut. Auroře ale nevyšla strategie kooperace s automobilkami, jako je Volkswagen, neboť ty se přesunuly ke konkurentům Aurory.

Tímto krokem Uber ukazuje, že se chce vrátit ke svému hlavnímu byznysu. FT spekulují, že další na řadě k prodeji může být Elevate, což je projekt zaměřený na létající auta.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.