USA: Švýcarsko je měnový manipulátor

Trumpova administrativa sice pomalu končí, nicméně ještě stihla označit Švýcarsko a Vietnam za měnové manipulátory.

V posledních dnech Trumpovy administrativy se Švýcarsko ale také Vietnam dočkaly označení měnový manipulátor, napsaly Financial Times.

Označení za měnového manipulátora může vést k represivním akcím ze strany USA, ledaže by se podařilo najít cestu k „oboustrannému angažmá.“

Obě dvě země jsou USA obviněny z podhodnocování své měny. V případě Vietnamu je to za účelem „získání nespravedlivé obchodní výhody.“

Seznam měnových manipulátorů byl známý hlavně „díky“ Číně. USA daly Čínu na seznam v roce 2019. Nicméně v roce 2020, po uzavření obchodní dohody „fáze jedna“, už Čína údajně měnovým manipulátorem nebyla.

Vedle manipulátorů existuje i seznamu monitorovaných zemí kam ovšem patří Čína spolu s Japonskem, Německem či Itálií.

Financial Times uvádějí, že Trumpova administrativa ve srovnání s těmi předchozími zaujala agresivnější postoj vůči obchodním partnerům. Je otázkou, jak se k této otázce postaví Bidenova administrativa, která nastupuje v lednu 2021 . Ministryní financí by se měla stát Janet Yellenová, která dříve zastávala i funkci šéfky americké centrální banky, FEDu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.