Když virus narazí na nemocný stát

Rumunsko po celá desetiletí investovalo příliš málo peněz do zdravotnictví, a i to málo peněz zmizelo v kapsách zkorumpovaných šéfů klinik.

Jak „nemocný“ je zdravotnický systém v Rumunsku? K tomu stačí jedna zpráva: 15. listopadu vypukl požár v covidovém oddělení nemocnice v Piatra Neamt. Deset lidí uhořelo. Lékař se vážně zranil ve snaze dostat ven pacienty připojené k ventilátoru.

Příčinou požáru byl zkrat na improvizované jednotce intenzivní péče – zoufalá akce lékařů, aby nemuseli odmítat tolik nemocných a posílat je domů zemřít …

10 000 nových infekcí denně – zdravotní systém je ohrožen kolapsem. Míra úmrtí na jednotkách intenzivní péče je mezi 70 a 90 %, což je více než kdekoli jinde v EU. Chybí vybavení, léky a lékaři – ti několik let po tisících opouštěli zemi, protože jejich platy byly nízké a zařízení na klinikách špatné.

Rumuni nedůvěřují státu: 30 % populace pochybuje o existenci viru. Mnoho lidí hledá záchranu v náručí pravoslavné církve, která se drží svých bohoslužeb a poutí se stovkami věřících, jako by žádná pandemie nebyla.

Reportáž televizní stanice ARTE ukazuje zoufalý stav v Rumunsku, kdy např. pro oblast se 700 000 obyvateli je k dispozici pouze 14 intenzivních lůžek. Koronavirus odhalil to, před čím země douho zavírala oči: zdravotnický systém v Rumunsku je sám těžce nemocný.

Momentální situaci ovšem stěžují i jiné faktory, jak uvádí lékař ve videu: „Mnoho Rumunů si myslí, že se nemusí před covidem-19 chránit, že virus není nebezpečný… nebo, že je to výmysl – manipulace vlády, která tím chce získat jen více moci nad obyvatelstvem.“

Novinářka Carmen Dumitrescuová říká: „Nemoc, kterou Rumunsko trpí, není „korona“, trpíme chronickou korupcí, ale pandemie ukázala, jak špatný je stav obzvláště ve zdravotnickém systému.“

Od té doby, co Rumunsko vstoupilo do EU, odešlo ze země 14 000 lékařů. Lékař si zde měsíčně vydělá maximáně 700 eur, na Západě je to mnohem více.

Starší lékařka v reportáži říká: „Když jsem v této nemocnici před 40 lety začínala, byl tady k dispozici jeden stetoskop a jeden tlakoměr. A když jsem odcházela do penze nic se na tomto stavu nezměnilo.  Nemáme vybavení. Jak máme s prázdnýma rukama zachraňovat lidem životy? Bez léků, bez přístrojů, bez topení, bez povlečení…“

A to je jen jedna nemocnice z mnoha, během pandemie dostalo Rumunsko účet za desetiletí nefunkčnosti, špatného vedení a korupce. Poučí se Rumunsko z této katastrofy?

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.