Biden chce znovu normalizovat vztahy s Kubou

Nový prezident by mohl navázat na uvolňování ve vztazích USA a Kuby v době prezidenta Obamy, ale…

Bidenův tým má podle informací agentury Bloomberg v plánu normalizovat vztahy s Kubou a zrušit celou řadu sankcí a regulací, které zavedl prezident Donald Trump a jeho vláda, informovala Al Džazíra (Al Jazeera) s odvoláním na Bloomberg.

Nová strategie má omezit na Kubu zaměřené restrikce cestování, investic a remitencí, neboť jsou vnímány jako nepřiměřeně zasahující Američany a obyčejné Kubánce. Omezení, která jsou spojována s potlačováním lidských práv na Kubě, zůstanou podle informací z Bidenova týmu v platnosti.

Biden tak může navázat na uvolňování ve vztazích s Kubou, které sám v době prezidentství Baracka Obamy podporoval – USA a Kuba tehdy obnovily vzájemné diplomatické vztahy.

Od té doby se ale změnil kontext. Díky americkým sankcím i dopadům pandemie čelí Kuba nejhoršímu ekonomickému kolapsu od rozpadu SSSR. Pak je tu otázka vztahů s Venezuelou. Kubánská rozvědka pomohla venezuelskému prezidentovi Nicolasi Madurovi udržet se u moci a konsolidovat ji navzdory požadavkům férových a svobodných voleb v zemi.

Zatím není jasné, jak rychle bude Biden schopen začít kubánskou politiku realizovat, ale i kdyby ke změnám došlo brzy, pandemie omezí výhody plynoucí např. z možnosti jednoduššího cestování na ostrov. Není ani jasné, zda Biden posílí americkou ambasádu v Havaně. Trumpova administrativa snížila počet tamních zaměstnanců kvůli záhadnému onemocnění, které postihlo americké diplomaty a jejich rodiny.

Dalším komplikujícím faktorem je Florida. V roce 2022 zde bude Demokratická strana obhajovat těsnou většinu v Kongresu. Oslabení tlaku na kubánský režim by ale na Floridě nebylo receptem na vítězství ve volbách.

Někteří investoři naopak dávají najevo předčasnou důvěru v Bidenovu potenciální kubánskou politiku. Fond Herzfeld Caribbean Basin Fund, který disponuje majetkem ve výši 43 milionů dolarů a zaměřuje se na investice na Kubě a v Karibiku, se od amerických voleb rozrostl o 40 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.