Obchodní dohoda mezi Velkou Británií a EU stále není

Situaci kolem brexitové dohody navíc komplikuje dopravní chaos mezi ostrovy a evropskou pevninou. 

Do 1. ledna, kdy Británie opustí jednotný trh a celní unii EU, zbývá už jen méně než 10 dní a naděje na zajištění nového uspořádání utrpěla ránu, když v pondělí uplynula další, nedělní lhůta. Navíc byla jednání zastíněna dopravními zácpami a omezeními dopravy vznikajícími díky obavám z šíření nové mutace koronaviru. Doprava mezi ostrovy a evropskou pevninou byla fakticky ochromena.

Propásnutí poslední lhůty znamená, že Evropský parlament už nebude schopen dohodu ratifikovat před 1. lednem.

V době přípravy tohoto článku se zdá, že Velká Británie a EU se stále nedohodly o pravidlech rybolovu v bohatých britských vodách, ani o otázkách spravedlivého obchodu.

Bez dohody skončí 31. prosince ve 23 hodin britského času členství Velké Británie v EU vznikem nové celní bariéry, jejíž zavedení bude znamenat další šok v rámci složitého britského odcházení z bloku.

Pokud by se během příštích hodin nebo dnů podařilo dohodu nalézt, její součástí by mohla být prováděcí smlouva, ke které by se poslanci Evropského parlamentu vyjádřili až v lednu.

„K dohodě máme stále velmi daleko,“ varoval nejmenovaný evropský diplomat, který prohlásil, že někteří lidé na straně EU zvažují, zda už není čas s vyjednáváním skončit. „Vyjednávat pomocí totálního vyčerpání není příliš zdravé“, dodal diplomat.

Evropské zdroje v úterý odpoledne informovaly, že přes určitý pokrok se Británie a EU stále nedohodly na otázce rybolovu, napsala agentura Reuters. Rozhovory by mohly pokračovat po Novém roce, píše k tomu Politico. Evropské země podle slov evropského diplomata nezavře před Británií dveře a je připravena vyjednávat i po 1. lednu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.