Lukašenko svolal národní shromáždění. O změně ústavy ale pomlčel

Podle prezidentského dekretu se má Celoběloruské národní shromáždění sejít v únoru.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko svolal prezidentským dekretem z 28. prosince 6. Celoběloruské národní shromáždění, jehož jednání proběhne 11. a 12. února 2021. Před podepsáním pondělního dekretu informoval o záměru svolat shromáždění sám Lukašenko ve zvláštním prohlášení.

Podle Lukašenka bude mít nadcházející shromáždění hodně společného s tím, které Lukašenko svolal v roce 1996, kdy se (podobně jako dnes) Bělorusko nacházelo ve složité situaci. Před 24 lety jednalo národní shromáždění o programu sociálního a hospodářského rozvoje země a o nové ústavě. Je ale zajímavé, že letos o ústavních změnách běloruský prezident pomlčel (přestože ústavní reformu slibuje – pozn. red.). „Tehdy to nebylo, jak jsem řekl, snadné, ale neexistoval takový vnější tlak. Naprosto dobře chápeme, že geopolitická a ekonomická konfrontace bude narůstat a pandemie v nejbližší době nezmizí“, prohlásil Lukašenko v této souvislosti.

Běloruský prezident označil Celoběloruské národní shromáždění jako „důležitý orgán přímé vlády lidu“ v republice. Podle pondělního dekretu se má únorové národní shromáždění věnovat programu sociálního a ekonomického rozvoje Běloruska na dalších pět let a má zhodnotit výsledky uplynulé pětiletky.

Běloruská ústava umožňuje a také definuje účast občanů na národním shromáždění podle článku 37. Shromáždění se má účastnit celkem 2500 občanů a hostů, konkrétně jde o poslance krajských (oblastních) a městských zastupitelstev a představitele nejpočetnějších společenských organizací. Z každého kraje (oblasti) se může účastnit 310 poslanců, z města Minsku maximálně 370.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.