V Austrálii požadují konec stíhání Assange a návrat domů

Vláda Scotta Morrisona se ocitá pod tlakem, aby do případu zasáhla ve prospěch Assange a požadovala od Washingtonu uzavření kauzy.

Podle slov australského premiéra Scotta Morrisona se zakladatel WikiLeaks Julian Assange, pokud britské soudy definitivně odmítnou jeho vydání do USA, může „svobodně vrátit domů“ do Austrálie. Australští poslanci apelovali na Washington, aby se vzdal obžaloby ze špionáže proti Assangeovi, informovala Al-Džazíra.

Morrisonova slova padla den poté, co soud v Londýně odmítl vydat Juliana Assange do USA, jak požadovaly americké úřady. Jako důvod odmítnutí soud uvedl současný Assangeův duševní stav a riziko sebevraždy. Právníci, kteří v případu reprezentují americkou stranu, se ale proti rozhodnutí odvolají. Znamená to, že by se Assangeův případ mohl dostat až k britskému Nejvyššímu soudu a mohl se táhnout ještě další tři roky.

„No, soudní systém si razí svou cestu a my se na tom nepodílíme,” řekl Morrison místní rozhlasové stanici 2GB v reakci na rozsudek. „A jako každému Australanovi je jim nabídnuta konzulární podpora a kdyby, víte, odvolání neuspělo, samozřejmě by se mohl vrátit do Austrálie jako každý jiný Australan.“

Po soudním rozhodnutí vyzvali spolupředsedové parlamentní skupiny Bring Julian Assange Home (jejímiž členy je asi 20 poslanců) Andrew Wilkie a George Christensen australskou vládu, aby naléhala na USA, aby ukončily stíhání Assange.

„Toto je ostudná kapitola dějin, která ukazuje, že Londýnu a Canbeře záleží na podlézání Washingtonu víc než na ochraně australského občana, který nikdy nebyl shledán vinným z žádného trestného činu“, uvedl Wilkie v prohlášení. Wilkie od australské vlády požaduje, aby ve Washingtonu za Assange intervenovala a požadovala ukončení jeho stíhání a věznění a umožnění jeho návratu domů.

Poslanec Christensen za vládní konzervativní liberálně-národní koalici naléhal na Donalda Trumpa, aby Assange omilostnil a „zajistil tak, aby deep state a budoucí Bidenova administrativa už proti němu nemohly podniknout další kroky“.

Opoziční labouristé rozhodnutí britského soudu uvítali a vyzvali vládu, aby udělala vše pro ukončení celého případu. Australský poslanec Mark Dreyfus ve svém prohlášení jménem opozice poznamenal, že Chelsea Manningové, která dokumenty Assangeovi předala, byl trest zmírněn, a dodal: „Vzhledem k jeho špatnému zdravotnímu stavu je nyní načase, aby byl tento dlouho protahovaný případ proti Julianu Assangeovi ukončen.“

Na vládu se stejným požadavkem apeloval také australský novinářský svaz MEAA, jehož je Assange členem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.