Výsledky senátních voleb v Georgii jsou tvrdou lekcí pro republikány

Vítězství demokratických kandidátů a prohra republikánů v „jejich“ státě dává mnohem větší prostor Bidenovi.

Je pravděpodobné, že americký Senát se dostane pod kontrolu demokratů, píše editorial britských novin Financial Times ze 7. ledna 2021 (strana 14). Poprvé za dekádu tak budou mít demokraté kontrolu nad americkým parlamentem i nad Bílým domem.

Se získáním dvou křesel v Senátu po doplňovacích volbách v Georgii bude poměr republikánů a demokratů v horní komoře vyrovnaný, rozhodující slovo bude mít nastávající viceprezidentka Kamala Harrisová. Tato nová situace umožní Bidenově administrativě prosadit aspoň část zamýšlených reforem, které budou muset stavět na první místo pandemii a ekonomiku.

Pro Republikánskou stranu jsou senátní doplňovací volby v Georgii propadák. Georgia byla „jejich“ státem celou jednu generaci. Od výhry Joe Bidena v listopadu (zpochybňované částí republikánů a hlavně Donaldem Trumpem – pozn.red.) měla strana dva měsíce na rozpoznání varovných signálů. Volební prohra v Georgii teď mimo jiné vypovídá o současném chování Republikánské strany. Trumpovo antidemokratické šikanování zřejmě vedlo k tomu, že odradilo voliče v takzvaných „swing“ státech USA, míní Financial Times dále.

V ideálním případě by republikáni chování prezidenta odmítli. Jenže se jedná o stranu, která nikdy (až na čestné výjimky) k morálním prozření nedojde. Například senátorka Kelly Loefflerová, která v Georgii prohrála boj o svoje křeslo s demokratickým kandidátem, patřila k těm ze senátorů, kteří chtěli zpochybnit certifikaci zvolení Joe Bidena prezidentem. Jak míní Financial Times, její nezvolení není pro Senát velkou ztrátou.

Pokud morální apely nezabírají, nezbývá než apelovat na vlastní zájmy republikánů. Ztráta senátních křesel v Georgii byla první reakcí voličů na Trumpovo chování po prezidentských volbách. Tyto volební výsledky těžko naznačují úspěch. Trump, jak se zdá, ponechává Republikánské straně menší institucionální moc, než jakou převzal při svém nástupu. Výsledky voleb v Georgii také naznačují, že ačkoliv se Trump snaží mobilizovat svou základnu, ta neodpovídá pluralitě voličů.

Za předpokladu, že demokraté získají oba senátorské mandáty, bude Joe Biden velet federální vládě. Může předpokládat, že většina jeho nominantů do vládních funkcí bude odsouhlasena. Možnosti nového prezidenta se tak rozšíří a jeho oponenti si za to budou moct sami. Georgia republikánům zasadila tvrdou lekci, kdyby se z ní dovedli poučit.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.