„Švédská cesta“ vede do slepé uličky

Druhá vlna zasáhla Švédsko plnou silou. Vláda má od 9. ledna ze zákona nové pravomoci, a to i v případě lockdownu.

Kritika byla zničující a přišla ze samého vrcholu. „Myslím, že jsme selhali,“ řekl švédský král Carl XVI. Gustaf o strategii své země během pandemie týden před Vánocemi v televizi. „Mnoho lidí zemřelo, to je hrozné.“ 74letý monarcha svým prohlášením prolomil tabu: královský dům zpravidla zůstává mimo každodenní politické záležitosti, uvedl německý Tagesspiel.

Situace ve Švédsku není pod kontrolou a je dramatičtější než např. u sousedního Norska a Finska. Kliniky jsou na hranici možností, je nedostatek personálu.

Skandinávský stát s přibližně 10,2 miliony obyvatel nyní od vypuknutí pandemie zaznamenal 9 433 úmrtí na Covid-19 a téměř 489 500 potvrzených infekcí. 14denní incidence ve Švédsku je 785, v Německu je to 319.

Nový zákon, který vstoupí v platnost v neděli a vyprší v září, nyní dává vládě právní základ pro opatření, která dříve neměla. Každý, kdo poruší příkazy, musí počítat s pokutami a jinými tresty.

Limit účasti na veřejných shromážděních zůstává na 8 lidech, uvedl premiér Stefan Löfven. Od neděle to však platí i pro soukromé akce, které se konají např. ve společenských místnostech.

Počet infekcí (modře) a úmrtí (černě) souvisejících s koronavirem (COVID-19) ve Švédsku od února 2020 (stav k 8. lednu 2021). Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.