Švédsko přiznává: naše predikce ohledně získání imunity byly chybné

Hlavní švédský epidemiolog musel přiznat, že země zažívá druhou vlnu nákazy, i když předpokládal nízký počet případů.

Thomas Colson pro Businessinsider popisuje nárůst případů nákazy ve Švédsku a přiznání, že země zažívá druhou vlnu nákazy koronavirem.

Hlavní švédský epidemiolog musel přiznat, že země zažívá druhou vlnu nákazy, i když prognózy počítaly s tím, že když země neudělá žádný lockdown, tak druhá vlna nebude. Anders Tegnell odhadoval, že počty nakažených budou nízké, a to zejména ve srovnání s evropskými zeměmi, které šly (nebo jdou) cestou lockdownu. Jenže aktuální data ukazují, že Švédsko zažívá vyšší počet případů, hospitalizací i úmrtí než jeho sousedé (a to v porovnání k počtu obyvatel). Tegnell proto pro Reuters uvedl, že je patrné, že dochází ke komunitnímu přenosu.

Tegnell v květnu v rozhovoru pro Financial Times uvedl, že na podzim se bude Švédsko moci chlubit svou vyšší úrovní imunity a počet případů bude nízký. Tomu ale současná realita neodpovídá. Za jeden den Švédsko vykázalo přes 4500 nových případů, uvádí článek. Nárůst hospitalizací je masivní, o 60 % oproti předcházejícímu týdnu. Smrtnost má Švédsko nyní jednu z nejvyšších na světě.

I Švédská zdravotní agentura přiznala, že vysoký počet případů nákazy v první vlně zemi neochránil před vlnou druhou. Švédové tvrdí, že i jiné země, které měly hodně případů na jaře, jich mají znovu značné množství, i když měly lockdown.

Švédská vláda zpočátku odmítala přísná opatření, preferovala dobrovolné omezení, ale nárůst infekcí i zde vedl k přísnějším opatřením. Prozatím se jedná o zákaz prodeje alkoholu večer, v úvahu padají i omezení týkající se cestování po Švédsku.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.