Nový spolkový kancléř? Laschet ještě musí přesvědčit i voliče

Podle posledního průzkumu má nový předseda CDU jako kandidát na spolkového kancléře menší podporu než jeho bavorský konkurent, Markus Söder za CSU.

Nový lídr německé CDU Armin Laschet musí přesvědčit i voliče, že by byl lepším kandidátem na spolkového kancléře než jeho konkurent Markus Söder, šéf sesterské CSU a premiér Bavorska. Ukazuje to nový průzkum veřejného mínění.

Laschet je centrista a postavil se do role muže, který dokáže zhojit spory uvnitř CDU a případně se stát stranickým kandidátem na post spolkového kancléře v podzimních parlamentních volbách. Jeho nedělní těsné vítězství ve volbě předsedy strany (521:466) nad arcikonzervativním kandidátem Friedrichem Merzem však ztělesňuje výzvu, jíž bude při sjednocování CDU nucen čelit. Podle analytiků se dá předpokládat, že napětí týkající se směřování Křesťansko-demokratické unie bude pokračovat i pod Laschetovým vedením. Velká část strany by se chtěla posunout konzervativnějším směrem.

Podle nového průzkumu agentury Forsa pro televizi RTL/ntv dává 36 % dotázaných přednost Söderovi před novopečeným šéfem strany CDU. Lascheta v průzkumu podpořilo jen 21 % dotázaných.

Söder vede CSU, sesterskou stranu CDU v Bavorsku. Obvykle, ale nikoliv vždy, je kandidátem na spolkového kancléře šéf CDU. Čtyřiapadesátiletý Söder se v poslední době posunul od pravice k umírněnému středu. O svých ambicích hovoří poměrně ostýchavě, když opakovaně říká: „Mé místo je v Bavorsku“.

Markus Söder ale také řekl, že CDU a CSU budou o kandidátovi na spolkového kancléře rozhodovat společně. Vyzval CDU, aby o svém kandidátovi na kancléře rozhodla až po zemských volbách v polovině března.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Kasa Fue, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87487336

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.