Nad německou CDU se dál vznáší centristické dědictví Merkelové

Heslem nového předsedy CDU, který byl kandidátem A. Merkelové, je adenauerovské „žádné experimenty“. Bude to stačit?

Tony Barber se zamýšlí nad volbou nového předsedy CDU a nad tím, s čím půjde CDU do podzimních voleb.

Armin Laschet, zemský předseda Severního Porýní-Vestfálska, si za své heslo vybral „žádné experimenty“ („Keine Experimente!“) od Konrada Adenauera. Je to uklidňující, ale opatrné.

Laschet byl kandidátem Angely Merkelové. Představuje onen uklidňující centrismus, který Merkelové umožnil zneškodnit politické oponenty a vyhrál čtvery volby za sebou. Jeho vítězství ale neřeší vše – není jasné, jak a s čím půjde strana do podzimních voleb a komplexněji, jaký bude její „pomerkelovský“ ideologický profil.

Je potřeba uvést, že Laschet automaticky nemusí být kandidátem na premiéra aliance CDU/CSU. Může jím být populární bavorský premiér Markus Söder. Velké ambice neskrývá ani Jens Spahn, ministr zdravotnictví. Podpořil sice Lascheta, ale myslí prý na pozice nejvyšší.

Laschet při pandemii mockrát zakopl, kdežto Söder i Spahn mají pověst těch, kteří pandemii zvládají dobře. Mnoho straníků nevidí Lascheta jako toho, kdo povede CDU/CSU do voleb.

Další otázkou tedy je, jak se CDU změní po odchodu Merkelové. Strana si sice vede v průzkumech dobře, ale to zastírá hlubší změny na německé politické scéně. CDU hodně voličů ztratila, v roce 2017 měla „jen“ 37 % hlasů, což byl nejhorší poválečný výsledek. Při volbách do Evropského parlamentu v roce 2019 získala méně než 30 % hlasů.

Barber tvrdí, že CDU je u moci, protože sociální demokracie je v mnohem větších problémech a přilepila se na CDU ve velkých koalicích. Německé mainstreamové strany se prozatím štítí uzavřít koalici s Die Linke, nebo s AfD.

Je otázkou, zda zrovna pod Laschetem bude možná koalice se Zelenými, píše Barber a připomíná, že Laschet přivítal otevření nové uhelné elektrárny v Severním Porýní-Vestfálsku.

CDU je také vnitřně rozdělena ohledně postoje k AfD, to se týká zejména bývalého východního Německa. Minulé volby ukázaly, že více než milion voličů CDU/CSU odešel k AfD. Annegret Kramp-Karrenbauerová doplatila na to, že se část CDU chtěla s AfD skamarádit, jak ukázal vývoj v Durynsku.

Delegáti, kteří zvolili Lascheta, doufají, že centristicky poklidný styl bude stačit i na podzimní parlamentní volby. Jenže bez osobnosti kancléřky zjistí, že strana má před sebou řadu těžkých rozhodnutí.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Olaf Kosinsky, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45686664

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.