Tichanovskaja chce záruky bezpečného návratu do Běloruska

Běloruská opoziční politička se s žádostí o bezpečné záruky návratu obrátila na OBSE.

Běloruská opoziční politička Světlana Tichanovskaja žádá od Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) záruky k bezpečnému návratu domů do Běloruska.

„Společně s mezinárodním společenstvím bych ráda našla způsob, jak se bezpečně vrátit do Běloruska. Vzhledem k tomu, že proti mně byla zahájena dvě trestní stíhání s mezinárodním zatykačem, měla by to být zvláštní záruka mého návratu. Situace s Navalným ukázala, že v tomto ohledu je zapotřebí pomoc mezinárodního společenství a především OBSE“, cituje deník Vědomosti Tichanovskou s odkazem na její webovou stránku.

Otázka bezpečného návratu do Běloruska byla předmětem diskuze s velvyslanci Evropské unie v OBSE, kterou Tichanovskaja vedla online.

Proti Tichanovské nyní v Bělorusku probíhají dvě trestní řízení – první podle paragrafu o vyzývání ke svržení ústavního pořádku a druhé ji viní z vytvoření extremistické skupiny. Bělorusko a Rusko zařadily političku na seznam hledaných osob.

Po prezidentských volbách v srpnu 2020 prochází Bělorusko politickou krizí. Příznivci Tichanovské i sama politička považují prezidentské volby, ve kterých získal Alexandr Lukašenko 80,08 % a Tichanovskaja 10,9 % hlasů, za zmanipulované. Od srpna v zemi probíhají protesty.

Země Evropské unie, Velká Británie a Spojené státy legitimitu Lukašenkovy vlády neuznávají a na Lukašenka a další běloruské představitele a organizace zavedly sankce. Tichanovskaja po volbách odcestovala do zahraničí a nyní pobývá v Litvě.

Ilustrační foto: Autor – Bundesministerium für europäische und internationale Angelegenheiten – _DSC3840, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94866969

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.