Spojené státy varovaly myanmarskou armádu

Washington tvrdí, že podnikne kroky proti osobám zodpovědným za vojenský puč.

Spojené státy varovaly myanmarskou armádu, že v reakci na evidentní puč proti civilní vládě „přijmou opatření“, informuje Politico.

Politická krize v Myanmaru, známém také jako Barma, vypukla krátce poté, co do úřadu amerického prezidenta nastoupil Joe Biden. Situace v asijské zemi podle Politico přestavuje pro novou administrativu „výzvu“ – Biden slíbil, že bude stát za demokracií a lidskými právy po celém světě, včetně Číny.

Vojenský puč v Myanmaru je výrazným krokem zpět v procesu demokratizace Myanmaru, který zde před několika lety začal i s podporou USA – armáda byla obviněna z genocidy a z dalších zločinů proti menšinám. USA se snažily Myanmar dostat z orbitu Číny prostřednictvím podpory demokracie.

Podle dostupných informací nyní myanmarská armáda zatkla civilní představitele země, včetně nositelky Nobelovy ceny Aun Schan Su Ťij, jejíž politická strana vyhrála volby. Armáda v televizním přenosu oznámila, že na rok zavádí výjimečný stav a převzala vládu v zemi. Do roka by se v zemi měly konat nové parlamentní volby.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová sdělila: „Spojené státy se staví proti jakýmkoli pokusům změnit výsledek nedávných voleb nebo bránit přechodu Myanmaru k demokracii.“ A dodala, že USA „přijmou opatření proti zodpovědným osobám, pokud tyto kroky nebudou zrušeny“.

V pondělí puč v Myanmaru odsoudili také představitelé Evropské unie, národních vlád členských zemí a skupina G7. EU požaduje obnovení civilní vlády. Vojenský puč odsoudila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, předseda Evropské rady Charles Michel i nejvyšší představitel EU pro zahraniční politiku Josep Borell.

Slova odsouzení zazněla také z ministerstev zahraničí Německa, Belgie, Španělska a také Turecka nebo Norska.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.