Kovidová bída levice

Jiří Málek píše o tom, že současnost se stává mementem mori nejen pro řadu lidí v Česku, ale i pro českou levici.

Situace se v česku výrazně zhoršuje. Vidí to všichni. Ti, kdo jsou spíše na straně Andreje Babiše, potažmo vlády. Ti, kdo ví, že na každém nemocném a mrtvém se podepisuje vláda. A jak to vidí levice? Je takové pořekadlo: neříkám tak ani tak a na má slova dojde. U ní je ten problém, že neříká ani toto.

K dnešnímu odpoledni (24.2.) ČSSD na svém webu k aktuální situaci žádný názor nemá. Pravda, je tam několik aktualit, třeba že strana je jednoznačně pro otevření škol, či vysvětlení, jak je to s výběrovým řízením na testy. Komunisté, tedy jejich někteří vedoucí představitelé, mluví o tom, jak měli pravdu, kdy považovali nouzový stav za protiústavní. Jejich poslanecký zástupce v krizovém štábu volá mocným hlasem po tom, že opatření musí být vymahatelná a rozumná.

Zde snad lze jen připomenout, že to slyšíme od člověka, který celý svůj profesní život, „před i po“, ve státních službách prosazoval (i v k tomu vytvořených ozbrojených sborech) vymáhání zákonů a platného práva. A tedy by měl vědět, jak zajistit, aby opatření byla nejen vymahatelná, ale i vymožená. A co ostatní „vycházející nadějné nové hvězdičky“ moderní levice? Ti se pro jistotu také nevyjadřují, aby na jejich slova třeba nedošlo.

Jedna z nich třeba teď řeší tak svůj kvalitní politický program, který by bylo možno přirovnat jakési „teorii všeho“, jak to vyžaduje fyzika, aby dovedla vysvětlit vše z našeho fyzikálního světa. Cílem tohoto politického programu ovšem je, aby se „zítra mohlo tančit všude“, ale ne při budovatelských písních. Teď se bude zpívat také budovatelsky, ale jinak, trochu do zelena a něco do slabě ruda, ale všeho jen trochu, aby to nebylo moc radikální.

Jestli česká levice (a to všichni, kteří se k ní hlásí) bude reagovat na to, co se dnes děje tak, jak reaguje, pak nastanou dvě možnosti. Buď je nebude mít kdo volit, protože pevná voličská jádra jak u KSČM (je to cca 70–75 % stabilních voličů) a ČSSD (je to jen o něco méně) se skládají především z voličů 60+. A ty zbývající subjekty jsou zatím pod rozlišovací schopností průzkumů.

Druhá možnost je, že potenciální voliči dojdou k závěru, že tyto subjekty skutečně neví, co činí a tedy není důvodu je volit. A ti noví, si jednak myslí, že osloví ty perspektivní věkové skupiny, ty mladé, i když nepohrdnou hlasem ani starého voliče nebo voličky. Nicméně tito očekávaní, ale zatím neviditelní voliči a voličky, skutečně vidí jasné a dlouhodobé vize, které jsou v programech těchto subjektů a je jim jedno, že těmto novým stranám a hnutím je jedno, co se děje.

Jedna poznámka navrch. Člověk by neřekl, kolik lidí je v justici i v parlamentu, jejichž odborná právnická erudice vypadá, jako by byla získána v nějakém plzeňském rychlostudiu, a jde jim jen o to obhájit ústavu i kdyby měl pomřít stát. Logika věci by mohla napovídat, že není lepší cesta, jak ukázat, že ta naše slavná demokratická DEMOKRACIE česká je skutečně nanic. A chtěl bych se odvolat na bývalého prezidenta Václava Havla: „to jsou ale paradoxy“.

Například, když představitelé strany, pro kterou ve jménu „Ústavy“ její oponenti 32 let hledali cestu, jak ji jednou provždy zlikvidovat, nejlépe právní cestou, kritizují, že jsou činěny „neústavní“ kroky ohledně nouzového stavu. Nebo lidé, kteří s minulou dobou byli svázáni, uvrhli do celoživotní „občanské karantény“ cestou permanentního lustrování podle zákona, který je samozřejmě v plném souladu s ústavou.

Nevím, ale asi někteří málo čtou ústavu a ještě méně přemýšlí o jejím duchu a s jakou sociální silou především souzní. Je jasné, že společenské změny jsou možné, ale pouze jako „mírný pokrok v mezích zákona“ – zde si vypůjčuji Jaroslava Haška. A o to jde. Aby se cestou permanentních změn nic podstatného nezměnilo.

Dnešek je takové memento mori. V politickém smyslu pro levicové subjekty. Ale pro mnoho lidí, a nejen pro ty mnohými již odepsanou kategorii 60+, jde skutečně o to, aby pomysleli na smrt, která tady chodí okolo. A levice by si měla uvědomit, že tato smrt chodí okolo jejích voličů. Jejich smrt bude nejspíše v plném souladu s ústavou, a to bude jistě skvělé!

Ilustrační foto: Autor – geek_love13 – memento mori., CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38468565

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.