Maďarsko zahájí jako první v EU očkování čínskou vakcínou

Země si objednala 5 milionů dávek jedné z čínských vakcín. Do země nyní dorazí prvních 550 tisíc dávek.

Maďarsko je první členskou zemí EU, která zahájila očkování čínskou vakcínou firmy Sinopharm. Potvrdil to maďarský premiér Viktor Orbán svým vzkazem na Facebooku. Informovalo Politico.

Maďarsko jako jediné v EU certifikovalo čínskou vakcínu a 29. ledna si objednalo celkem 5 milion dávek této vakcíny. Země nedávno poslala do Číny letadlo, které by odtamtud mělo dopravit do Maďarska celkem 550 tisíc dávek. Maďarští experti také zkoumali výrobní místo státní firmy na výrobu vakcín přímo na místě.

Vůči čínské vakcíně a jejímu využití se objevily námitky například ze strany maďarského toxikologa Gábora Zachera, který upozornil na to, že je zde široká skupina pacientů, která by čínské očkování neměla dostat. Patří sem pacienti s „nestabilními chronickými nemocemi nebo s akutním vzplanutím chronické nemoci“ a také pacienti s vysokou přecitlivělostí.

Čínská společnost Sinopharm vyvinula dvě vakcíny Covid-19. Obě očkování byla několik měsíců podávána také rizikovějším skupinám v Číně v rámci tamního programu nouzového očkování.

Jedna z vakcín byla v Číně už schválena. Druhá čeká podle informací agentury Reuters na schválení a licenci, společně s vakcínou od další firmy CanSinoBIO. Ze zpráv není jasné, kterou ze dvou vakcín Sinopharm Maďarsko používá.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.