Pochybnosti o italské protipandemické strategii rostou

V Itálii se počet infekcí významně zvýšil a byla překročena hranice 100 000 úmrtí.

Pandemie v Itálii opět zrychluje. Premiér Mario Draghi italské občany vyzval k většímu odhodlání a disciplíně v boji proti koronaviru s tím, že „každý se musí snažit zabránit šíření viru“.

Křivka infekce v Itálii roste mílovými kroky přibližně 10 dní. Počet infekcí se zvýšil přibližně o třetinu. Podle zpráv z několika italských sdělovacích prostředků roste tlak vědecké rady vlády k upuštění od aktuálně platného regionálního systému semaforů a opětovnému zavedení jednotných vnitrostátních opatření v boji proti pandemii.

Noviny La Repubblica konkrétně informují o návrhu poslat celou Itálii na tři týdny do tvrdého lockdownu (i kvůli rychle se šířící britské mutaci viru) a během této doby provést co nejvíce očkování.

„Pandemie ještě neskončila, ale se zrychlením očkovacího plánu není východisko daleko,“ řekl Mario Draghi ve svém projevu u příležitosti Mezinárodního dne žen, což byl jeho první veřejný projev od doby, kdy se ujal minulý měsíc úřadu premiéra.

Itálie je celosvětově na 7. místě pokud jde o úmrtí (více než 100 000) souvisejících s koronavirem.

„Všichni dnes čelíme novému zhoršení zdravotního situace,“ řekl Draghi. „Naším úkolem, a tím mám na mysli všechny instituce, je chránit životy Italů všemi možnými prostředky a umožnit co nejdříve návrat k normálu. Každý život se počítá,“ dodal.

Cílem je dosáhnout 60 milionů aplikací dávek do konce června, což by znamenalo necelých 15 milionů obyvatel plně očkovaných (dvojnásobnou dávkou), resp. něco přes 30 milionů chráněných alespoň částečně jednou dávkou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.