Volební duel Macron a Le Penová: Kdo jsou jejich voliči a jaké jsou volební projekce

Volby ve Francii: Kdo jsou vlastně voliči Emmanuela Macrona a Marine Le Penové, od kterých kandidátů se přesunou a co z toho vyplývá pro nové kolo voleb 7. května podle posledních modelových odhadů?

Financial Times. Opinionlab. Financial Times nabízí podrobnou analýzu voličské základny dvou kandidátů, kteří postupují do druhého kola francouzských prezidentských voleb.

Centrista Emmanuel Macron se střetne s Marine Le Penovou, která je považována za politického „outsidera“, uvádí FT. Macronova pozice ovšem není tak silná, jak se může po prvním kole zdát. Jeho strana „En Marche“ má za sebou jeden rok fungování. Macron těžko láká mladé a méně bohaté voliče. A jeho podpora není tak pevná, jako je podpora jeho pravicové rivalky.

FT shrnují závěry z výzkumu veřejného mínění:

Le Penová je nejpopulárnější mezi mladými voliči a prvovoliči. Vedla si v této kategorii ještě lépe než Melénchon. Grafy ukazují, že Le Penová vítězí mezi mladšími voliči a voliči ve středním věku, ale má nízkou oblibu u starších voličů. Ti preferovali pravicového konzervativce Fillona.

Jenže, ukazuje se i jasné třídní dělení. Le Penovou preferují manuální pracovníci a nízkopříjmové skupiny. Macrona zase vidí jako vhodného prezidentského kandidáta bohatí profesionálové. Z grafů, které FT uveřejnily, plyne, že podpora Le Penové klesá s růstem příjmu. U manuálních pracovníků, ukazují FT, poráží Le Penová i Mélenchona dvojnásobně. Je také zajímavé, že Le Penová si podle průzkumu vede podstatně lépe u ředitelů firem, než u manažerů.

Zdá se, že Macron využil kolapsu Socialistické strany a získal mnoho jejich voličů. On sám ovšem tvrdí, že jeho program „není ani levicový, ani pravicový.“  Většina těch, kteří dříve podpořili Hollanda, přešli k Macronovi. Hamon byl schopen získat jen necelých 20 % bývalých voličů socialistů.

I republikánská strana ztratila část své volební základy, ale menší část, než socialisté.

Macronova voličská základna je ovšem hodně křehká. Jen 54 % z těch, kteří ho volili, uvedlo, že byl skutečně preferovaný kandidát a nikoliv taktický výběr. Le Penová na druhé straně má silné jádro, 80 % z těch, kteří ji volili, ji chtějí za prezidentku. Ve hře je tedy hodně, uzavírají FT.

Od koho nejspíš přejdou voliči a jak?

Francouzská agentura pro výzkum veřejného mínění Opinionlab (jejichž výzkumy FT také použily) v rámci svého šetření sleduje volební preference do druhého kola, které se bude konat 7. května.

K 27. dubnu vypadal poměr podpory voličů podle jejího šetření dobře pro Emmanuela Macrona. Ten ale zaznamenal menší pokles ve prospěch Marine Le Penové. V čtvrtek byla čísla na hodnotě 59 % a 41 % pro E. Macrona. Do voleb zbývá deset dnů.

Podpora E. Macrona a M. Le Penové, stav 27/04 2017. Podle šetření agentury opinionlab. Zdroj: http://opinionlab.opinion-way.com/opinionlab/832/627/presitrack.html

Opinionlab také pracuje s modelem, který ukazuje, kteří kandidáti z prvního kola přinesou Macronovi či Le Penové voliče.

Podle těchto údajů je možné konstatovat, že Macronovi přinese největší počet voličů v procentech kandidát socialistů Benoit Hamon. Na druhé straně k Le Penové by měl přejít největší počet voličů od gaullistického kandidáta Nicolase Dupont-Aignana a také, i když menší, od kandidáta Konzervativní strany Francois Fillona.

Konkrétní údaje pro jednotlivé kandidáty z prvního kola a ve vztahu k oběma kandidátům agentura projektuje takto:

Francois Fillon (20.01 %): 45 % voličů Fillona by mělo podle modelu přejít k Emmanuelu Macronovi a celkem 29 % k Marine Le Penové. Předpokládá se, že 26 % z těchto voličů bude v druhém kole absentovat.

Přechod voličů F. Fillona ve druhém kole, Zdroj: http://opinionlab.opinion-way.com/opinionlab/832/627/presitrack.html

Jean-Luc Mélenchon (19,58 %): Předpokládá se, že celkem 45 % voličů Mélenchona podpoří Macronovu kandidatoru v druhém kole. Výzkum ukazuje, že 17 % Mélenchonových voličů by mohlo podpořit Marine Le Pen a celkem 38 % se může rozhodnout pro neúčast ve volbách.

Přechod voličů J.-L. Mélenchona, zdroj: http://opinionlab.opinion-way.com/opinionlab/832/627/presitrack.html

Benoit Hamon (6,36 %): Voliči socialistického kandidáta Hamona by měli podpořit celkem z 64 % kandidaturu E. Macrona a pro M. Le Penovou by pak mělo hlasovat jenom 4 % voličů. 32 % voličů přitom absentuje.

Přechod voličů B. Hamona, zdroj: http://opinionlab.opinion-way.com/opinionlab/832/627/presitrack.html

Nicolas Dupont-Aignan (4,7%) podle modelu přinese celkem 24 % E. Macronovi, ale 45 % Marine Le Penová. A podle předpokladu agentury by mělo celkem 31 % z voličů Dupont-Aignana mělo druhému kolu vyhnout.

Přechod voličů N. Dupont-Aignana, zdroj: http://opinionlab.opinion-way.com/opinionlab/832/627/presitrack.html

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.