Protestující v Myanmaru zaútočili na čínské továrny

Prodemokratičtí demonstranti vidí v Číně spojence vojenské junty. V neděli napadli 32 čínských podniků.

Podle informací čínských státních médií došlo během neděle v provincii Rangún v Myanmaru k útokům na čínské továrny. Celkové škody dosáhly 37 milionů dolarů, uvádí noviny Asia Times. V Myanmaru došlo k vojenskému puči, proti kterému probíhají už několik týdnů velké protesty.

Čína v pondělním prohlášení sdělila, že má obavy o bezpečnost svých občanů poté, co prodemokratičtí demonstranti v neděli napadli čínské továrny v zemi. Celkem se mělo jednat o 32 továren a škody měly dosáhnout výše 37 milionů dolarů.

Řada prodemokratických protestujících je přesvědčena, že Čína se po únorovém puči přidala na stranu armády. Čína je v Myanmaru klíčovým investorem v rámci infrastrukturního projektu Jedno pásmo, jedna stezka. K čínským projektům patří například plynovod z přístavu v Rakhine, který Číně zajišťuje přístup k Indickému oceánu. Na myanmarských sociálních sítích se objevují výzvy, aby lidé proti čínskému plynovodu protestovali.

Peking vyzval Myanmar, aby přijal opatření, která by podobným incidentům zabránila. Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí již došlo k posílení bezpečnosti čínských továren. Čína rovněž volá po deeskalaci situace v Myanmaru. Během několika týdnů protestů, které reagují na vojenský puč z 1. února letošního roku, zahynulo více než 100 protestujících.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.