Zelení uspěli v německých zemských volbách

Zelení dosáhli dobrého výsledku v zemských volbách v Porýní-Falci a v Bádensku-Württembersku.

Předsedové Annalena BaerbockováRobert Habeck poblahopřáli Zeleným v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci k jejich výsledkům a poděkovali všem pracovníkům kampaně a voličům v obou spolkových zemích.

Annalena Baerbocková zdůraznila, že volební výsledky ukázaly, že Zelení si mohou získat důvěru voličů i v obtížných dobách: „Pro nás je to jasný mandát pro větší ochranu klimatu, ale také mandát k položení nového základu pro silnou sociální soudržnost nejen v Bádensku-WürttemberskuPorýní-Falci, ale také ve spolkové vládě.“

„Je to skvělý začátek volebního roku. Víme, že silné výsledky souvisejí s mandátem provádět spolehlivou, prozíravou, pragmatickou politiku zaměřenou na řešení,“ uvedl Habeck.

Důvěra občanů v politiku se v poslední době do určité míry ztratila. Nyní jde o opětovné získání této důvěry. Ministerský předseda spolkové země Bádensko-Württembersko Winfried Kretschmann má za to, že je třeba se zaměřit na změnu klimatu, strukturální změny v ekonomice a obranu liberální demokracie.

Kancléřství na dosah?

Po prvních zemských volbách v letošním roce se zdá, že Zelení jsou možná o něco blíže kancléřství než na přelomu roku. A tak se znovu dostává do popředí otázka, kdo ze Zelených bude kandidovat na post kancléře: zda Baerbocková nebo Habeck.

V diskusním pořadu Anne Willové se k proběhlým zemským volbám ve dvou spolkových zemích vyjádřili: Olaf Scholz (SPD), vicekancléř a spolkový ministr financí; Thomas de Maizière (CDU), bývalý ministr vnitra, člen Spolkového sněmu; Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), spolupředseda strany; Ursula Münchová, politoložka a Christiane Hoffmannová, novinářka (Spiegel).

***

Výsledky zemských voleb 2021

V zemských volbách v Bádensku-Württembersku v neděli 14. března dosáhli Zelení nového rekordu: s 32,6 % se ekologická strana kolem Winfrieda Kretschmanna dostala na první místo. FDP se také dokázala mírně zlepšit ve srovnání s posledními zemskými volbami v roce 2016 a podle předběžného výsledku dosahuje 10,5 %. Poraženými ve volbách jsou strany GroKo (Große Koalition – Velká koalice sestavená z CDU/CSU a SPD) a AfD.

Zdroj: Statista

CDU utrpěla v Porýní-Falci hořkou ztrátu. Křesťanští demokraté ve srovnání s posledními zemskými volbami v roce 2016 ztratili 4,1 % a podle předběžného výsledku voleb dosáhli pouze 27,7 %. SPD musí také akceptovat mírné ztráty, ale zůstává nejsilnější stranou v zemském sněmu s 35,7 %. Zelení si polepšili o 4 % na volební výsledek 9,3 %. AfD dosáhla pouze na 8,3 % (oproti roku 2016 je to pokles o 4,3 %).

Zdroj: Statista

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.