Biden bude jednat s lídry EU. Chce revitalizovat vztahy s EU

Cílem bezprecedentního kroku je „revitalizace“ transatlantických vztahů. EU ovšem odložila jednání o vztazích s Ruskem a Tureckem.

Dnešního jednání Evropské rady se prostřednictvím videokonference zúčastní také americký prezident Joe Biden, informuje Euractiv. Cílem účasti amerického prezidenta na summitu členských zemí Evropské unie je „revitalizace transatlantické aliance“, řekl k tomu prezident Rady Charles Michel.

Podle Bílého domu se Biden bude na summitu snažit o revitalizaci vztahů mezi USA a EU, spolupráci v oblastech pandemie, řešení klimatické změny a také prohloubení obchodního a investičního vztahu.

Tématem diskuze mají být ale také zahraniční vztahy, včetně vztahů s Ruskem a Čínou.

Podle mluvčí Evropské komise se jedná o první přímý kontakt nového amerického prezidenta Bidena s lídry 27 členských zemí. Cesta Bidena do Evropy je plánována na červen, kdy by se měl účastnit jednání summitu skupiny G7 v Cornwallu.

Summit Evropské rady se koná dnes a pokračuje v pátek. Jedním z dalších témat jednání má být očkovací politika EU v kontextu třetí vlny pandemie nového koronaviru.

Ve středu jednal v EU americký ministr zahraničních věcí Anthony Blinken, který se sešel s řadou svých evropských kolegů, včetně ministrů zahraničí Pobaltí a skupiny V4. Blinken už zesílil tlak proti německo-ruskému plynovodu Severní proud

Americký prezident již v únoru oznámil, že transatlantická aliance je zpátky. po čtyřech letech administrativy Donalda Trumpa, který se s EU dostal do celé řady střetů. USA doufají ve vytvoření společné demokratické koalice, která se spojí proti autoritativním vládám vedených Čínou, tvrdí Euractiv.

Donald Trump, ale ani jeho předchůdci v úřadě, Barack Obama a George W. Bush, nikdy nejednali na summitu se všemi členskými zeměmi Evropské unie.

Charles Michel v pozvánce na summit Evropské rady navrhnul odložit revizi vztahů mezi EU a Ruskem. Michel uvedl, že by se téma vzájemných vztahů mělo odložit na dobu, kdy se lídři budou moci setkat osobně. Michel bude jen summit informovat o svém telefonickém rozhovoru s Vladimirem Putinem, který se konal v pondělí. Téma vztahů s Tureckem by se mělo řešit na pozdějším virtuálním summitu, v červnu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.